Правоохоронці провели обшуки в активістів "Українського Кібер Альянсу"
25 лютого 2020
25.02.2020

25 лютого вранці Національна поліція за підтримки спецпідрозділу КОРД провела обшуки у трьох співзасновників громадської організації "Український Кібер Альянс" Шона Таунсенда, Олександра Глущенка та Андрія Переверзія. Про це написав на своїй сторінці Ukrainian Cyber Alliance.

В організації повідомили, що не мають детальнішої інформації про причини обшуків і пов’язують дії Національної поліції України та Служби безпеки України з політичним тиском на своїх активістів.

Пізніше з офіційною заявою виступила партія “Демократична сокира”, радником якої з кібербезпеки є Шон Таунсенд. За їх інформацією обшуки проводило Головне управління Нацполіції Одеської області спільно зі Службою безпеки України в рамках справи щодо зламу системи Одеського міжнародного аеропорту. В жовтні минулого року невідомі зловмисники вивели на табло аеропорту фото Ґрети Тунберг із надписом “Fuck you, Greta».

“Після цього інциденту активісти Ukrainian Cyber Alliance, які не мають ніякого відношення до казусу з пані Ґретою, неодноразово виявляли прогалини в системі кібербезпеки Одеського міжнародного аеропорту та з відповідною інформацією звертались до РНБО та СБУ. Однак, ці органи безпеки вирішили не брати до уваги поради та зауваження активістів. Натомість Нацполіція при підтримці тієї ж СБУ вирішили банально провести у них обшуки”, - заявили в “Демократичній сокирі”.

Самі правоохоронці поки ніяк не коментують обшуки в співзасновників "Українського Кібер Альянсу".

Раніше Служба безпеки України повідомила, що у 2019 році нейтралізувала понад 480 кіберінцидентів та кібератак на органи державної влади та об`єкти критичної інфраструктури. Про це йдеться у звіті служби за 2019 рік.