Польща оскаржила Директиву ЄС про авторське право в Інтернеті
27 травня 2019
27.05.2019

Польща подала до Суду Європейського Союзу скаргу щодо реформи авторського права ЄС у п’ятницю, 24 травня, оскільки у положеннях Директиви вбачають загрозу свободі слова. Про це повідомляє DW. Польща – одна з шести країн-членів ЄС, які не підтримали реформу.

Як йдеться у заяві міністра закордонних справ Польщі, Конрада Шиманського, положення Директиви про авторські права в інтернеті є не чіткими та несуть загрозу свободі слова, зокрема свободі слова в Інтернеті.

Міністр вважає, що це може призвести до прийняття нормативних актів та правил аналогічних до превентивної цензури, що заборонено у Конституції Польщі і у договорах ЄС.

Перший проект Директиви був написаний ще у вересні 2016 року, але тоді Європарламент відхилив документ, відправивши його на доопрацювання. Доопрацьований та затверджений документ передбачає додаткові права для медіа у зв’язку з цифровим використанням їх публікацій. Найбільш суперечливими вважають статті 15 та 17. Перша зобов’язує пошукові системи та інтернет-платформи отримувати дозвіл від медіа на показ їхніх матеріалів користувачам, що стосується і Google, оскільки прев’ю матеріалів зазвичай показує в результатах пошуку. Інша норма відповідальність за порушення авторського права.

Нагадаємо, Рада ЄС 15 квітня 2019 року затвердила суперечливу Директиву про авторські права в інтернеті. Новий закон зобов’язує інтернет-платформи укладати угоди з авторами контенту для використання їхніх робіт онлайн. Мета реформи авторського права — допомогти авторам отримувати адекватну винагороду за свої твори.

Більше про те, як приймався закон, хто виступав проти, та як Директива ЄС вплине на український інтернет, читайте на сайті netfreedom.org.ua.