Побудова демократії у мережі та захист користувачів: такі основні цілі інтернет-стратегії Ради Європи
2 січня 2019
2.01.2019

Управління інтернету на засадах мультистейкхолдеризму – питання, що виникло на європейському континенті не сьогодні: Рада Європи опікується свободою у всесвітній мережі з початку 2000-х. Декларація “Про свободу комунікацій в інтернеті” схвалена у 2003 у Стразбурзі. Нині ж Рада Європи має стратегію управління інтернетом на кожні три роки. Поточну схвалено до 2019.

Орієнтація політики на людей, побудова демократії, забезпечення поваги і захисту прав людини в інтернеті. Такі основні тези поточної стратегії. Стратегія – не просто документ: вона підтверджується конкретними діями та заходами, “спрямованими на захист свободи, конфіденційності та безпеки користувачів Інтернету та розширення можливостей і залучення їх як зацікавлених сторін до діалогу з управління всесвітньою мережею”.

На початку стратегії зазначено: Рада Європи повинна забезпечити, щоб нові технології слугували найкращим інтересам кожного. Цього ж можна досягти, якщо люди та уряд довіряють Інтернету. Для цього необхідно захищати цифрові права і свободи та поважати закони.

Стратегія декларує, що інтернет є відкритим та вільно розповсюджується. Та регламентує його розвиток у діалозі між міжнародними організаціями, приватним сектором, громадянським суспільством, наукою, технікою та урядами. Також у документі підкреслюють, що стратегія захищає права людини в інтернеті

Інтернет стратегія визначає як одну з ключових цінностей демократії, адже його прозорість дозволяє людям вільно обмінюватись інформацією. Тут також відзначаються безперечні переваги електронного голосування та урядування та обумовлюється необхідність розвитку подібних інструментів і надалі.

Особлива увага приділяється у документі і онлайн-безпеці. Зокрема, протидії екстремізму, тероризму і насильству. Тому у стратегії йдеться про необхідність ретельного захисту даних.

У зв’язку з цим стратегією пропонується створити мережу національних інституцій для регуляції захисту даних та прав користувачів. В рамках стратегії підкреслили необхідність розвивати також цифрову освіту, що надасть можливість користувачам вправлятися у реалізації демократичних прав та свобод онлайн та забезпечити захист власних даних.

Для ефективної взаємодії стратегія пропонує налагодити співпрацю між Євросоюзом, ОБСЄ, Радою Європи та ООН.

Попередня стратегія діяла у 2012-2015 роках. Основою ж регуляції Інтернету є вищезгадана Декларація “Про свободу комунікацій в інтернеті”. Тут теж гарантується свобода вираження та вільна циркуляція інформації в інтернеті та балансування її з іншими законними факторами та інтересами. Конвенція також декларує, зокрема, що “контроль над комунікаціями в інтернеті залишається лише винятком”.

Нагадаємо, у червні 2018 року в Україні низка медійних організацій ініціювали Декларацію вільного інтернету, що серед іншого декларує, що право на доступ до Інтернету, а також основні цифрові права користувачів мають бути закріплені в Конституції України.