Після заборони у штаті Монтана TikTok, WeChat і Telegram його жителі подали до суду
23 травня 2023
23.05.2023

Губернатор штату Монтана заборонив використання цифрових інструментів, які передають персональні дані іноземним розробникам з недружніх країн. Під заборону потрапив TikTok та ряд інших застосунків, серед них – Telegram і WeChat. Жителі штату і компанія TikTok оскаржують заборону в суді

Про це розповідає Reuters.

П’ять користувачів TikTok з штату Монтана подали позов до федерального суду з метою заблокувати нову заборону цього додатку. Такий самий позов подала й компанія TikTok.

У претензії TikTok сказано, що заборону додатку можна порівняти із незаконним придушенням свободи слова та обмеженню свобод, які гарантуються Першою поправкою до конституції США.

Користувачі TikTok пред’явили претензію генеральному прокурору штату Остіна Кнудсена. Автори позову стверджують, що уряд штату хоче «використовувати повноваження щодо національної безпеки, яких Монтана не має, і забороняти свободу слова» й також посилаються на Першу поправку.

«Монтана не може заборонити своїм мешканцям переглядати або публікувати в TikTok так само, як вона не може заборонити Wall Street Journal через те, хто ним володіє або ідеї, які він публікує», — йдеться в позові.

В офісі генпрокурора штату заявили, що очікували судового оскарження і повністю готові захищати закон.

Забороняючи TikTok, губернатор штату встановив жорсткі штрафи за порушення своєї заборони - $10 тис в день повинні будуть заплатити винні у недотриманні закону. Заборона вступить в дію, починаючи з 1 червня.

Претензія з боку влади Монтани стала продовженням цілої низки заборон TikTok в окремих штатах та федеральних структурах.

Суперечки стосовно того, чи має доступ керівництво TikTok до даних користувачів, тривають уже не перший місяць. Проте останні одкровення з боку колишнього співробітника материнської компанії ByteDance свідчать про те, що такий доступ був, в тому числі до даних, які фізично знаходилися на території США.