Підліткам з штату Юта намагаються заборонити соцмережі
31 березня 2023
31.03.2023

Губернатор штату Юта підписав суперечливий законопроект, який вимагатиме від неповнолітніх отримання згоди опікуна перед тим, як долучитися до соціальних медіа. Цей закон став найагресивнішим кроком щодо захисту дітей в інтернеті.

Про це повідомляє CNN.

У рамках законопроекту, який отримав назву «Закон про регулювання соціальних медіа штату Юта» (Utah Social Media Regulation Act), платформи соціальних мереж повинні будуть проводити перевірку віку для всіх жителів Юти, забороняти будь-яку рекламу для неповнолітніх і вводити комендантську годину, забороняючи доступ неповнолітнім до своїх сайтів з 22:30 до 6:30 ранку. Ці вимоги стосуватимуться всіх користувачів молодших за 18 років. Законопроект також вимагатиме від соціальних платформ надання батькам доступу до облікових записів їхніх дітей.

Законодавство набуде чинності 1 березня 2024 року.

Коментуючи необхідність такого жорсткого закону, один із сенаторів з штату Юта відзначив зростання депресії, тривог та суїцидальних думок серед підлітків. На його думку це безпосередньо пов’язане із використанням соціальних мереж. «Як законодавець і батько, я вважаю, що цей законопроект є найкращим шляхом, щоб запобігти негативним, а часом і небезпечним для життя, впливам соціальних медіа на наших дітей», - додав сенатор Майкл Маккел.

Законодавство прийнято після багатьох попередніх спроб законодавців США захистити підлітків в інтернеті. Попри розуміння необхідності регулювання соціальних мереж для підлітків, у США не існує поки що жодного федерального закону, який би встановлював хоч якісь обмеження стосовно використання інтернету підлітками.

Юта є першим з штатів, в якому було прийнято закон. У Коннектикуті та Огайо законодавці працюють над ухваленням законодавства , яке вимагатиме від компаній соціальних медіа отримання дозволу батьків, перш ніж користувачі віком до 16 років зможуть зареєструватися на сайті.

Проте ще до ухвалення законопроекту деякі захисники цифрових прав висловлювали занепокоєння щодо глобального впливу цього законодавства. Фахівці групи Electronic Frontier Foundation назвали закон штату Юта «небезпечним» та додали, що цей законопроект зробить дані користувачів менш безпечними, доступ в Інтернет менш конфіденційним і порушить основні права молодих користувачів.

Раніше «Інтернет свобода» розповідала, що шкідливий онлайн-контент занадто доступний британським дітям.