Парламент прийняв у першому читанні законопроєкт про хмарні послуги
17 червня 2020
17.06.2020

16 червня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №2655 про хмарні послуги. Документ вводить в законодавче поле поняття “хмарні послуги” та прописує відносини між їх постачальниками та користувачами, зокрема державними органами влади та місцевим самоврядуванням.

“Використання систем хмарних обчислень сприятиме зменшенню витрат на побудову та розширення суб’єктами владних повноважень власних обчислювальних потужностей, в тому числі для інформації, вимога щодо захисту якої встановлена законом”, — так пояснюють переваги законопроєкту його автори, народні депутати від більшості.

Для того, щоб надавати хмарні послуги центральній чи місцеві владі, провайдери повинні відповідати вимогам, виписаним Кабінетом Міністрів та бути в реєстрі компаній, що надають такі послуги. Ще одна обов’язкова умова — “технічні засоби” компаній не мають бути розташовані на території Росії чи окупованих територіях.

Цим законопроєктом також створюються умови для обробки і захисту даних при використанні технології хмарних обчислень.

Нагадаємо, міністерство економіки дозволило двом приватним організаціям збирати винагороду з кожного проданого імпортного телефона, ноутбука, планшета, музичного центру, флешки і навіть офісного паперу. Логіка такого збору в тому, що власники смартфонів, телевізорів, планшетів можуть завантажувати піратський контент на пристрої чи навіть роздруковувати книжки. Відповідно страждають автори, в яких фактично крадуть контент.