Парламент повернув на доопрацювання законопроєкт "Про медіа"
19 травня 2020
19.05.2020

Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроєкт №2693 "Про медіа". За таке рішення проголосували 278 депутатів, 23 проголосували проти (усі представники “Опозиційної платформи-За життя”), ще 17 утримались.

“Стосовно цього законопроекту точилося багато дискусій, ми отримали десятки звернень представники індустрії, мали триденну відеоконференцію з Радою Європи. Наразі багато потрібно структурних доповнень, тому краще відправити це на перше повторне читання”,— заявив голова профільного комітету Олександр Ткаченко.

Він зазначив, що доопрацювання стосуватимуться повноважень Національної ради, положень про регулювання онлайн-медіа. Багато положень приведуть у відповідність до Європейської директиви про аудіовізуальні медіа, в тому числі про мовлення громад.

Олександр Ткаченко, який є співавтором законопроєкту №2693, додав, що відкритою залишається дискусія щодо поняття “мови ворожнечі”.

“Під час цього обговорення було багато заперечень стосовно введення такого поняття, як "мова ворожнечі". Для вашої інформації. Минулого тижня парламент Франції прийняв Закон, за яким вводиться регулювання мови ворожнечі, мови терористів, в тому числі в онлайн-медіа, і зобов'язання прибирати з онлайн-платформ, таких як YouTube, Facebook, мову ворожнечі або штраф – 1 мільйон 250 тисяч євро. Тому дискусія відкрита, запрошую всіх до подальшої дискусії в цьому питання”, — заявив Ткаченко під час виступу у сесійній залі.

На доопрацювання парламент відправив і альтернативний законопроєкт.

Народний депутат від “Європейської солідарності” Микола Княжицький, який є співавтором альтернативного законопроекту, заявив, що на комітеті депутати домовилися напрацювати єдиний документ на основі двох існуючих.

Інтернет свобода аналізувала проект закону “Про медіа”, який парламент мав голосувати 19 травня 2020 року. Більше про те, що він передбачає та як регулювання стосується онлайн-простору, у матеріалі.

Як експерти оцінили законопроєкт “Про медіа” за Індексом регулювання онлайн-простору, читайте за посиланням.