Окупанти забороняють українським дітям вчитись онлайн
30 листопада 2022
30.11.2022

Нові випадки порушення прав на освіту та цифрових прав українців фіксуються на окупованих територіях.

Про це повідомляє Центр національного спротиву.

Окупанти заставляють українських дітей, що опинились на окупованих територіях, вчитись в російських школах. Вони перевіряють дітей під час медичних оглядів та виясняють, чи ходить дитина до російської школи.

Окрім того, окупанти перевіряють смартфони дітей та батьків та шукають там встановлені додатки для української онлайн-школи.

Порушення цифрових прав стало звичним явищем на окупованій території. Ці дії окупантів вимагають спеціальної поведінки людей, які опинились в окупації. Допомогу з цифровою безпекою для жителів окупованих територій надають фахівці національної лінії з цифрової безпеки Nadiyno.

Тут є спеціальний розділ «Безпека в умовах війни» («Безпека в складних умовах»), в якому можна знайти відповіді на найбільш популярні запитання, що можуть виникнути у людей з окупованих територій. Окрім того, в робочий час відповіді на запитання відвідувачів сайту можуть дати оператори гарячої лінії. Питання можна формулювати і надсилати в онлайн-чат на сайті або через найпопулярніші мобільні месенджери.

Раніше ми розповідало, що загарбники вривалися в будинки, щоб перевірити, чи вчаться українські діти онлайн в українських школах.

В жовтні окупанти повідомили, що вони перевірятимуть смартфони жителів Бердянська й шукатимуть підписки на українські ресурси.