Новий турецький закон про фейки дозволить карати ув’язненням за їх поширення
17 жовтня 2022
17.10.2022

Парламент Туреччини прийняв закон, який передбачає ув’язнення журналістів і користувачів соціальних мереж на термін до трьох років за поширення «дезінформації».

Про це повідомляє Reuters.

Законопроект був представлений президентом країни Реджепом Таїпом Ердоганом та його партією Справедливості та розвитку разом з союзниками по коаліції в парламенті – Партією націоналістичного руху. Саме ці дві партії проголосували за його прийняття. Натомість опозиція розкритикувала закон, в першу чергу, через його вплив на свободу слова.

Найбільш контраверсійним елементом закону стала поправка до статті 29 діючого у країні кримінального кодексу. Згідно до цієї поправки, тим, хто поширює в інтернеті неправдиву інформацію про безпеку Туреччини з метою «створення страху та порушення громадського порядку», загрожує позбавлення волі на термін від одного до трьох років.

Критики стверджують, що найбільша проблема полягає в тому, що наразі не існує чіткого визначення «неправдивої або оманливої інформації». По цій причині ця норма закону може використовуватися для зловживань та розправ з інакомислячими. Опозиція називала цей законопроект таким, який порушує загальноприйняті конституційні права та свободи і є проявом цензури. Опозиційні партії вимагали відкликати розгляд цього закону в парламенті країни. Натомість в партії Ердогана пояснюють, що мета закону – захистити суспільство від дезінформації та хибних звинувачень на адресу влади в медіа та соціальних мережах.

Питання свободи слова набуває все більшого значення перед президентськими та парламентськими виборами наступного року, особливо на фоні падіння підтримки Ердогана та його політичної партії. Опозиційні політики запевняють, що цей закон є нічим іншим як використанням провладними силами свого адміністративного ресурсу з метою запобігти втраті влади на виборах, запланованих на червень 2023 року.

Як повідомлялося раніше, у 2020 році Туреччина ухвалила новий закон, який передбачав контроль соцмереж та контенту, що публікується на їх сторінках