Нові принципи соцмереж та революційні технології - прогнози Цукерберга до 2030 року
10 січня 2020
10.01.2020

Співзасновник Facebook Марк Цукерберг дотепер щороку писав про виклики року, що настав. Але цього разу він вирішив подивитися далі і написав на своїй сторінці, якими бачить головні тренди на наступне десятиріччя.

Повернути відчуття близькості

Цукерберг пише, що хоча інтернет і дав людям можливість контактувати з ким завгодно і де завгодно, що значно розширило можливості, це створює нові виклики і змушує користувачів прагнути близькості.

“Зараз ми є частиною спільноти, в якій мільярди людей. Можливості більше не обмежуються лише тим, де ми живемо. Але з мільярдами людей важче знайти свою унікальну роль”, - пише Марк.

У наступному десятилітті, вважає Цукерберг, деякі з найбільш важливих соціальних інфраструктур допоможуть нам відновити всі види невеликих спільнот, що дозволить користувачам повернути відчуття близькості.

Нові форми управління

Одне з чи не найважливіших питань на наступне десятиліття, про яке пише Марк - це як керувати великими цифровими спільнотами. Такі техгіганти як Facebook повинні постійно йти на компроміси: між свободою слова та безпекою, між приватністю та законом, між розбудовою відкритих систем та блокуванням даних і доступу.

Один зі способів вирішувати такі питання, зазначає Марк, це - регулювання. На його думку, є ряд напрямків, де правила встановлені урядами були б корисні, зокрема, питання, що стосуються виборів, шкідливого контенту, конфіденційності даних. Він згадав, що раніше вже закликав до нового регулювання в цих сферах, і протягом наступного десятиліття сподівається на чіткіші правила для інтернету.

У наступне десятиліття Цукерберг прогнозує і встановлення нових форм управління. І, як приклад, наводить Наглядову раду Facebook, на створення якої компанія вже виділила 130 мільйонів доларів у грудні 2019 року. Через незалежну раду можна буде оскаржити рішення, з яким користувачі не згодні.

Технології нового покоління

Більшу частину наступного десятиліття основним гаджетом залишиться мобільний телефон, проте в цей же час з’явиться проривна технологія - окуляри доповненої реальності, прогнозує співзасновник Марк Цукерберг. Вони створять ефект присутності і фактично будуть найбільш людяними соціальними платформами.

Крім того вони знімуть такі проблеми географічної нерівності, коли люди заради роботи переїжджають в міста і через роздутий ринок нерухомості живуть в поганих умовах. Нові технології дозволять дозволять жити де завгодно і отримувати роботу не переїжджаючи спеціально для цього в міста.

“Якщо ми зробимо те, що будуємо, це стане набагато реальнішим до 2030 року”, - написав засновник Facebook.

Акцент на малому бізнесі

Зараз Facebook фокусується на підтримці малого бізнесу. Більше 140 мільйонів підприємців знайшли своїх клієнтів завдяки Instagram, Facebook та WhatsApp і зробили це в основному безкоштовно.

Марк Цукерберг підкреслює, що зараз невеликий бізнес отримав ті самі можливості, що раніше мали тільки великі корпорації: широке охоплення аудиторії через рекламні інструменти, оперативна взаємодія з клієнтами через месенджери.

Facebook перетворює малий бізнес на технологічні компанії, що робить економіку сильнішою загалом, каже засновник компанії.

Почути міленіалів

Співзасновник Facebook припускає, що у наступному десятилітті відбудеться зміна покоління, яке вирішуватиме важливі питання. Міленіалів, які зараз отримують право голосу, нарешті почують. Цукерберг прогнозує, що до 2030 року молоде покоління очолюватиме все більше інституцій.

Сама компанія протягом наступного десятиліття більше зосередиться на фінансуванні та наданні майданчику молодим підприємцям, науковцям та лідерам для забезпечення змін.

Раніше сотні співробітників Facebook написали відкритий лист до керівництва компанії та Марка Цукерберга зокрема з критикою рішення соцмережі дозволити політикам публікувати будь-які повідомлення, навіть недостовірні. У листі співробітники просять керівництво Facebook переглянути нові правила.