Нова редакція законопроєкту «Про медіа» не передбачатиме блокування Telegram-каналів — Микита Потураєв
29 квітня 2021
29.04.2021

Нова редакція законопроєкту «Про медіа» не передбачатиме блокування Telegram-каналів через відсутність технічних можливостей для цього. Про це розповів голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв в інтерв’ю для Укрінформ.

«Якщо ми подивимось на Телеграм, то навіть у Росії, де провайдерів зобов’язали купити дуже дороге обладнання, яке дозволяє блокувати Інтернет-ресурси, з Телеграмом вони впоратися не змогли і врешті відмовилися від цієї ідеї. Я не виключаю, що за цією відмовою стояли якісь тіньові домовленості між російською владою і власником Телеграму, але й звинувачувати нікого не можу. Але є факт: навіть коли вони намагалися блокувати Телеграм, у них нічого не вийшло, не тільки через VPN-сервіси, а й просто через те, що це технічно на сьогодні абсолютно безперспективна ідея. Тому цього не варто робити», — розповідає Микита Потураєв.

На думку голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, Telegram — «це приклад того, що тут скоріше треба говорити про просвітницькі кампанії, спрямовані на громадянське суспільство. Бо Телеграм абсолютно свідомо російськими пропагандистами перетворений на помийку всіляких анонімних каналів, які просто цілодобово розповсюджують фейки, займаються дискредитацією окремих людей чи політичних партій, країн, інституцій».

У нещодавньому дослідженні «Текстів.org» повідомляється, що на українських сайтах-клікбейтах на Telegram як джерело посилаються в 5.3% новин, половина з яких веде на інформаційні (зокрема, анонімні) канали. Частіше на Telegram як джерело інформації посилаються російські сайти, що пишуть на українську тематику. Серед проаналізованих новин посилання на Telegram знайшли в 7.5%. Майже всі (87.4%) вели на анонімні, а не на особисті чи офіційні верифіковані Telegram-канали.

«Проблема з проникненням Telegram до інформаційного поля криється у відсутності будь-якої можливості впливу на нього, його політику та контент. У цьому месенджері немає жодного інструменту для боротьби з фейками та дезінформацією. Навіть із терористичними угрупуваннями чи наркоторгівлею, що відбувається через телеграм-чати, силові структури фактично нічого не можуть зробити. У випадку викритих СБУ проросійських каналів те саме: заблокувати їх немає жодної змоги, і тому вони все ще поширюють свої меседжі на малообізнану аудиторію», — пишуть «Тексти.org».

Як повідомлялося раніше, Київський районний суд Харкова зобов’язав провайдерів заблокувати Telegram-канали «Легитимный», «Резидент», «Картель» і «Сплетница». За даними СБУ, вони є частиною мережі спецслужб Росії. Проте з технічного погляду виконати рішення суду було неможливо, адже провайдери не можуть блокувати доступ до окремих Telegram-каналів. У налаштуваннях месенджера є можливість ввімкнути проксі, яке дозволить обійти блокування.

Тоді «Укртелеком» для Інтерфакс-Україна прокоментував, що «шукає технічну можливість виконання постанови про блокування певних Telegram-каналів відповідно до постанови суду. На сьогодні приклади успішного виконання таких завдань нам невідомі. Це фактично виділення і блокування певного інформаційного потоку всередині месенджера, що надзвичайно складно».

Таку ж думку тоді висловив і «Київстар»: «Оператори та провайдери не мають технічної можливості здійснювати «вибіркове» блокування окремих груп, каналів або акаунтів в соціальних мережах, не зачіпаючи при цьому доступ до всього інтернет-ресурсу».