На початку війни Росія намагалася атакувати супутниковий інтернет України — Reuters
12 травня 2022
12.05.2022

США, Канада, Велика Британія та ЄС викрили масовану російську кібератаку на супутниковий інтернет на початку війни проти України.

Дії хакерів спричинили перебої у зв’язку в Україні та кількох країнах ЄС

Злам мережі KA-SAT Viasat відбувся наприкінці лютого одночасно зі вторгненням російських військ на територію України.

За словами держсекретаря США Ентоні Блінкена, метою кібератаки було порушення роботи українського командування. Ці дії мали поширитися і на інші європейські країни. Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс назвала атаку «навмисною та зловмисною». У Раді ЄС заявили, що вона спричинила невибіркові перебої у звʼязку в Україні та кількох країнах ЄС.

Відключення Viasat є найбільшою кібератакою з початку повномасштабної війни. Пошкоджені через кібератаку модеми довелося замінювати вручну.

Повна інформація про наслідки злому не була опублікована, але, як зʼясували у Reuters, урядові контракти свідчать про те, що KA-SAT забезпечує підключення до інтернету для українських військових і поліцейських підрозділів.

У березні заступник Держспецзвʼязку Віктор Жора заявив, що злам супутникового інтернету спричинив втрату звʼязку на самому початку війни.

Країни G7 нададуть апаратне забезпечення для кіберзахисту

Німеччина, Франція, Італія, Японія, Канада, Великобританія та США нададуть Україні апаратне забезпечення, що допоможе краще захищатись від кібератак у війні з Росією. Таку думку федеральний міністр цифрових технологій Фолькер Віссінг озвучив на зустрічі представників країн G7 у Дюссельдорфі.

Яку технологію передадуть нашій країні, поки невідомо. Голова Мінцифри Михайло Федоров, який був присутній на зустрічі онлайн, повідомив, що надішле список із конкретними потребами.

Фолькер Віссінг від імені G7 представив заяву під назвою «Кіберстійкість цифрових інфраструктур перед обличчям війни Росії проти України». У ній вони суворо засудили загарбницьку війну, яку веде РФ.

Автори заяви наголосили, що у вільних суспільствах цифрова інфраструктура повинна бути захищена від зловмисного втручання та впливу авторитарних режимів.

Як повідомлялося раніше, 10 травня сайт Інституту масової інформації не працював понад три години через потужну DDoS-атаку.