Мінцифри звернулося до техгігантів про обмеження для РФ. Хто вже зробив перші кроки?
1 березня 2022
1.03.2022

25 лютого Мінцифри звернулося до техгігантів з офіційними заявами про обмеження для російських користувачів та пропагандистських медіа. «Мета — не позбавити росіян доступу до інформації, а достукатися до молоді, проактивного та думаючого населення — ваш «кривавий цар» веде вас в небуття — змінюйте це вже зараз!», — повідомляють у Міністерстві. Ми перевірили, хто з техгігантів уже зробив перші кроки у цьому напрямку.

YouTube

Що просили?

Заблокувати в YouTube російські пропагандистські канали, у т. ч. Росія 24, ТААС, РИА Новости.

Що маємо наразі?

YouTube заблокував пропагандистські російські канали в Україні. У нас недоступні: «Первый канал», «Россия 24» і «Россия 1», TASS, «РИА Новости», РБК, «Телеканал Звезда» і ще низка каналів.

Netflix

Що просили?

Заблокувати громадянам Російської Федерації доступ до сервісів Netflix, а також припинити використання російського контенту.

Що маємо наразі?

Американський стрімінговий сервіс Netflix відмовився від трансляції російських федеральних каналів. Нагадаємо, що Netflix запрацював у РФ понад рік тому. Як повідомляє WJS із посиланням на співрозмовника в компанії, для забезпечення роботи сервісу Росія висунула йому вимогу, за якою компанія мала транслювати до 20 місцевих новинних, спортивних та розважальних каналів. Росія вимагає цього від усіх міжнародних сервісів, які доступні у країні та мають аудиторії у понад сто тисяч людей.

Meta

Що просили?

Заблокувати громадянам Російської Федерації доступ до сервісів Facebook та Instagram.

Що маємо наразі?

Meta почала блокувати російських пропагандистів та ЗМІ. Для цього:

  1. Створили центр спеціальних операцій, у якому експерти цілодобово стежать і реагують на проблеми в режимі реального часу.
  2. Додали нові функції безпеки в Україні: наприклад, можливість закрити свій профіль у Facebook.
  3. Додають примітки на російські державні ЗМІ та забороняють їх рекламу та монетизацію.
  4. Розширили можливості фактчекерів для перевірки інформації українською та російською мовами. А також додатково фінансуватимуть українських партнерів, які займаються перевіркою фактів.
  5. Тимчасово усунули можливість переглядати та шукати списки друзів в Україні, щоб захистити наших користувачів.
  6. У WhatsApp додали функцію «‎Перегляд один раз» для фото або відео, які зникатимуть після перегляду. А також «‎Режим зникнення» для автоматичного видалення всіх нових чатів через 24 години. Це захистить інформацію в разі втрати телефону.
  7. Попереджають, коли користувачі намагаються поділитися зображеннями, пов’язаними з війною, яким більше, ніж рік.
  8. Сповіщають, коли користувачі намагаються підключитися до сторінки Facebook, групи або облікового запису Instagram, які неодноразово поширювали фейки.

Також сторінки, групи, акаунти та домени Facebook, які поширюватимуть брехню, будуть видалятися з рекомендованих та потрапляти в тіньовий бан, щоб його бачило менше людей.

Google

Що просили?

Припинити постачання сервісів та продукції Google на території Російської Федерації, у т. ч. заблокувати доступ до Google Market.

Що маємо наразі?

Щоб допомогти убезпечити українців, Google Maps заблокував в Україні дві функції, які надають інформацію користувачам у режимі реального часу:

  1. Відстеження дорожнього руху в реальному часі. Деякі дослідники використовували її для спостереження за ситуацією на відстані.
  2. Live Вusyness, що показує, наскільки популярне та відвідуване місце може бути в певний момент часу.

Так ворог не зможе відстежувати дорожній рух онлайн та місця, де базуються як наші військові та і загони окупанта.

Apple

Що просили?

Припинити постачання сервісів та продукції Aplle на таретирію Російської Федерації, у т. ч. заблокувати доступ до Apple Store.

Що маємо наразі?

(інформація оновлена 3.03.2022)

«Ми припинили продаж продукції в Росії. Минулого тижня ми припинили постачання через офіційні канали продажів у країні. Apple Pay та інші послуги були обмежені. RT News та Sputnik News більше недоступні для завантаження в App Store за межами Росії. Крім того, як захід безпеки та застереження для українських громадян ми відключили в Apple Maps в Україні пробки та дорожні події», - заявив Тім Кук.

До кого ще зверталися Мінцифри?

Михайло Федоров звернувся у Twitter до Метью Прінса, головного виконавчого директора компанії СloudFlare з проханням відключити сайти РФ від CloudFlare та заблокувати можливість росіянам користуватися їхніми сервісами.

Також Мінцифри звернулися до Viber та PayPal, щоб заблокувати ці сервіси у Росії.

Подальші кроки та відповіді очікуються.

Раніше ми розповідали, як техгіганти протидіють російській пропаганді та дбають про безпеку українців.