Мінцифри працює над впровадженням електронного підпису в мобільний застосунок Дія
2 вересня 2020
2.09.2020

Міністерство цифрової трансформації розпочинає роботу над впровадженням кваліфікованого електронного підпису Смарт-Дія після відповідної постанови Кабінету Міністрів. Про це сьогодні, 2 вересня, Міністерство повідомило на своєму сайті. Такий підпис дозволятиме підписувати документи, отримувати адміністративні, фінансові та комерційні послуги просто зі смартфона.

Громадяни можуть отримати можливість віддаленої ідентифікації за допомогою мобільного застосунку Дія для отримання кваліфікованого електронного підпису Смарт-Дія. Це означає, що користувачі Дії зможуть отримувати кваліфікований електронний підпис безкоштовно та повністю онлайн.

Віддалена ідентифікація користувачів для формування першого кваліфікованого сертифіката здійснюватиметься на основі даних, що містяться в Єдиному державному демографічному реєстрі та єдиній інформаційній системі МВС, а також за допомогою технології розпізнавання обличчя FaceID. Ідентифікація буде дійсною впродовж 6 місяців, і саме вона буде використовуватися для створення короткострокового підпису. Після завершення терміну користувач знову проходитиме процедуру ідентифікації за допомогою мобільного застосунку.

Технічний бік системи ляже на державне підприємство «Дія». Воно належить до сфери управління Мінцифри. Потенційними користувачами Міністерство визначає 8 000 000 українців, що є власниками біометричних закордонних паспортів та паспортів громадянина України у формі ID-картки й користуються смартфонами з NFC-модулем.