Meta отримала штраф в розмірі $276 млн за витік даних
29 листопада 2022
29.11.2022

Ірландський регулятор – комісія із захисту даних – оштрафував компанію Meta на $276 млн. Причина штрафу – витік даних більш як півмільярда користувачів, який відбувся 2019 року.

Про це повідомляє CNN.

Це четвертий за рік випадок накладення штрафу на Meta з боку Ірландської комісії із захисту даних (The Data Protection Commission (DPC)). Через те, що європейські підрозділи Meta розташовані в Дубліні, саме комісія із захисту даних Ірландії є головним регулятором, відповідальним за притягнення їх до відповідальності.

Регулятор заявив, що гігант соціальних мереж порушив принаймні дві статті законів ЄС про захист даних. У пакеті даних, який був опублікований на хакерських форумах, містилися повні імена, номери телефонів, місцезнаходження та дати народження користувачів платформи. Тоді в Meta сказали, що зловмисник отримав інформацію завдяки агрегації – веб-скрапінгу даних, яка стала можливою через уразливість, яку компанія виправила в 2019 році. «Захист конфіденційності та безпеки даних людей лежить в основі нашої роботи», — йдеться в заяві Meta. «Ми внесли зміни в наші системи протягом періоду й унеможливили повторення ситуації.. Несанкціонована агрегація даних є неприйнятною і суперечить нашим правилам, і ми продовжуватимемо працювати з нашими колегами над цією галузевою проблемою».

Восени 2021 року ірландська комісія наклала на Meta штраф в розмірі 912 мільйонів євро через порушення європейського закону про конфіденційність даних (GDPR). А нещодавно, восени 2022 року Meta була оштрафована на 405 мільйонів євро через проблеми з обробкою даних дітей в Instagram. У березні 2022 року та вересні 2021 року Meta отримала штрафи у розмірі 17 мільйонів євро та 225 мільйонів євро відповідно.

Як повідомлялося раніше, Meta Platforms погодилась сплатити штраф у розмірі $37,5 млн в рамках судового позову щодо порушення конфіденційності її користувачів – компанія незаконно відстежувала їхні переміщення.