Медіарух підтримав законопроєкт “Про медіа”, закликавши його доопрацювати
9 липня 2020
9.07.2020

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» підтримав оновлену редакцію законопроєкту “Про медіа” (№ 2693-д), але закликав виправити найбільш суперечливі моменти в документі. Про це йдеться у відповідній заяві.

“Необхідність створення нових правил регулювання є нагальною потребою всього суспільства. Ми відмічаємо суттєву роботу і великі зміни порівняно з редакцією проєкту закону «Про медіа», що подавався на перше читання", — йдеться у заяві.

Водночас учасники медіаруху відзначили, що в законопроєкті залишився ряд негативних норм, які залишились незмінними з моменту презентації першої редакції або зазнали лише невеликих косметичних змін. Йдеться про надто широкі повноваження Нацради з питань телебачення і радіомовлення, яка зможе регулювати і онлайн-медіа, і блогерів, і дописувачів соцмереж. Крім того, в законі викладені суто декларативні норми про дотримання професійних стандартів журналістики, залишені старі неефективні норми, які мали б запобігати концентрації медіа в руках одного власника. В проєкті також зберегли норму про співрегулювання, не розписавши детально якими будуть повноваження в держави, а якими в медійного співтовариства.

Через це Медіарух звернувся до депутатів з проханням внести зміни в закон і виправити проблемні моменти до другого читання.

До складу Медіаруху входить більше 70 учасників, серед яких провідні медіа, громадські організації та окремі журналісти.

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк заявила, що законопроєкт цього літа не ухвалять, припустивши, що голосування відбудеться вже восени і припаде на період інформаційного хаосу під час місцевих виборів.

Нагадаємо, парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді прийняти за основу доопрацьований проєкту закону №2693-д “Про медіа”. Таке рішення депутати прийняли на засіданні комітету 1 липня 2020 року.

Ігор Розкладай, член Робочої групи розробників законопроєкту та головний експерт з медійного права Центру демократії та верховенства права, написав для Інтернет свободи колонку, відповівши на 10 ключових питань про зміни, які пропонуються, у проєкті закону № 2693-д.