«Медіагрупи наказують — провайдери виконують»: як «Ланет» бореться проти дострокового припинення ретрансляції каналів
19 квітня 2021
19.04.2021

15 квітня інтернет-провайдер «Ланет» повідомив, що подав заяву в Антимонопольний комітет України про попереднє рішення, щоб не допустити дострокового припинення ретрансляції каналів чотирьох медіагруп — StarLightMedia, Медіа Група Україна, 1+1 media та Inter Media Group з 1 травня. Заяву в АМКУ подали згідно зі статтею 47 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

«Ланет починає кампанію з залучення до пошуку правди органів державної влади України. Ми намагались вирішити конфлікт методом переговорів між господарюючими суб’єктами, але наші так звані «партнери» нас не чують. Очевидно, на їхню думку стосунки на ринку кабельного телебачення мають будуватись за принципом «медіагрупи наказують — провайдери виконують». Такого не буде», — прокоментував Дмитро Ганзенко, заступник директора ТОВ «Мережа Ланет».

«Ланет» повідомляє, що розслідування справи про порушення медіагрупами законодавства про захист економічної конкуренції може тривати «від півроку до безкінечності», оскільки терміни законом не обмежені: «Як наслідок є ймовірність, що після завершення розслідування рішення АМКУ може бути «запізнілим» та неактуальним».

13 квітня Інтернет Асоціація України опублікувала відкритий лист до Президента України з проханням проконтролювати розгляд справи Мережі Ланет в АМКУ, а також внести низку рейтингових каналів до складу універсальної програмної послуги (УПП).

«Йдеться не лише про шкоду інформаційній безпеці держави в разі припинення ретрансляції вітчизняних телеканалів цих медіагруп, зокрема і в регіонах, прилеглих до тимчасово окупованих територій і в прикордонних областях. Як ми повідомляли Вас своїм листом від 26.03.2021 №66/1, узгоджені, на наш погляд, дії цих медіагруп щодо одночасного, без визначення причини, повідомлення про розірвання в односторонньому порядку угод про ретрансляцію їх каналів в кабельних мережах можуть свідчити про ознаки змови і порушення законодавства про захист економічної конкуренції», — повідомляється у листі ІнАУ.

У відкритому листі Інтернет Асоціація України просить Володимира Зеленського:

  • здійснити особистий контроль розгляду справи в Антимонопольному комітеті України за заявою ТОВ «Мережа Ланет» для забезпечення всебічного, повного та об‘єктивного розслідування;
  • розглянути на засіданні РНБОУ питання щодо ініціювання внесення головних загальнонаціональних телеканалів провідних медійних груп, таких як Україна, 1+1, СТБ, ICTV, Новий канал, Інтер, до складу універсальної програмної послуги, як обов‘язкових для трансляції по всій території України, щонайменше на період відсічі збройній агресії РФ.

Справу за позовом провайдера «Мережа Ланет» до ТОВ «Старлайт Діджитал» (StarLightMedia) про визннання недійсним пункт договору про розірвання угоди в односторонньому порядку Господарський суд міста Києва розпочне розглядати 11 травня. Про це зазначається на сайті суду. Справу розглядатиме суддя Котков О.В..

![](

Джерело: сайт Господарського суду міста Києва

За інформацією джерел «Детектор медіа», у позовній заяві провайдер вважає дискримінаційним пункт 7.2 договору, що надає «право Стороні достроково відмовитись від Договору в односторонньому порядку, шляхом направлення письмового повідомлення іншій Стороні»: «Оскільки Відповідач займає домінуюче положення (представляє права виробників телепрограм) на ринку виробництва телепрограм України, і припинення ретрансляції Програм має своїм прямим наслідком відключення абонентів від мережі Позивача і, як наслідок, понесення Позивачем значних майнових збитків».

Провайдер просить визнати недійсним пункт угоди 7.2 про розірвання договору в односторонньому порядку та стягнути з відповідача судові витрати (за попереднім розрахунком близько 3,4 тисячі гривень).

На думку «Ланет», припинення трансляції каналів StarLightMedia матиме «негативний соціально-публічний ефект, оскільки значна частина абонентів Позивача проживає в районах України, що межують з тимчасово окупованими районами України, і ця частина абонентів втратить можливість перегляду програм українського телебачення».

Як йдеться у позовній заяві, прогнозовані майнові втрати «Мережі Ланет» від дострокового припинення договору становлять 15 мільйонів гривень.

Як повідомлялося раніше, у травні 2021 року інтернет-провайдер «Мережа Ланет» припиняє ретрансляцію телеканалів чотирьох медіагруп «StarLightMedia», «Медіа Група Україна», «1+1 media» та «Inter Media Group». Про розірвання угод з провайдером медіагрупи оголосили у березні. Невдоволення медіагруп, як повідомляє Детектор Медіа, спричинила акція інтернет-провайдера «Ланет» — «Лютий GIG». За 33 гривні на місяць нові абоненти до кінця весни можуть користуватися послугами інтернету та мати доступ до понад 150 онлайн-телеканалів у сервісі «Ланет.TV».