Люди цифри. Хто працюватиме в команді Міністерства цифрової трансформації
9 жовтня 2019
9.10.2019

Віцепрем’єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров отримав чотирьох заступників. Таке рішення у середу, 9 жовтня, було ухвалено на засіданні уряду, повідомляється на Урядовому порталі.

Фото з Facebook Олексія Вискуба: Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації, та Олексій Вискуб, перший заступник.

До призначеного на початку вересня першого заступника міністра Олексія Вискуба, приєдналися Олександр Борняков, Людмила Рабчинська, Олександр Шелест та Валерія Іонан.

Олександр Борняков є засновником компанії, яка працює в сфері рекламних технологій Adtelligent, співзасновником компанії «Cliсkky», співвласником та партнером компанії «Intersog», керівним партнером бізнес-інкубатору «WannaBiz». Також він 38-ий номер у списку партії “Голос” на дострокових виборах до парламенту. До 2017 року був депутатом Одеської міськради від партії “Самопоміч”.

Фото Олександр Борняков

Як повідомляють у міністерстві, Борняков відповідатиме за розвиток ІТ-індустрії, збільшення експорту високотехнологічних продуктів, збільшення частки ІТ у ВВП країни.

Фото Мінцифри: Людмила Рабчинська

Ще одна заступниця Федорова – адвокатка Людмила Рабчинська. Останні три роки очолювала сектор політики та реінжинірингу Офісу реформи адміністративних послуг. В 2018 році брала участь в конкурсі на посаду судді Верховного суду України. Дружина міністра юстиції Дениса Малюськи.

До сфери відповідальності Рабчинської у Мінцифри належатимуть питання якості надання публічних послуг та зменшенням адміністративного навантаження, збільшення кількості електронних послуг, розширення мережі ЦНАП, розвиток системи е-ідентифікації та електронних довірчих послуг, оптимізація роботи національних інфорресурсів, розвитком відкритих даних та е-демократії та впровадженням системи ефективного адміністративного оскарження.

Олександр Шелест, який співпрацював з Офісом ефективного регулювання (BRDO) в сфері ІТ та телекомунікацій також був призначений заступником міністра цифрової трансформації 9 жовтня. Є прихильником загального доступу до широкосмугового інтернету і пропонував цю норму закріпити на законодавчому рівні. Як розповів на презентації бренду цифрової держави 27 вересня Михайло Федоров, Шелест відповідатиме за те, аби у кожному населеному пункті України протягом трьох років люди мали доступ до інтернету.

Заступником міністра з питань євроінтеграції стала Валерія Іонан. Вона є співзасновницею маркетингового агентства Quadrate 28. Окрім євроінтеграції, у міністерстві Іонан відповідатиме за розвиток інноваційного підприємництва. Крім того, саме до її відповідальності віднесли навчити шість мільйонів українців за три роки цифрової грамотності, які уряд вніс до своєї програми дій.

Як раніше повідомлялося, радником міністра з питань кібербезпеки може стати Андрій Зюзь, який останні кілька місяців є заступником секретаря саме в цій сфері.

Більше про ключових осіб, які формуватимуть порядок денний для інтернету та медіа, а також про те, чим займатимуться профільні комітети та міністерства на нашому сайті.