Ліквідація Мінінформполітики, нова Нацрада та регуляція Інтернету – радник президента про реформування медіапростору
20 липня 2019
20.07.2019

Команда президента Володимира Зеленського планує реформувати Національну раду з питань телебачення та радіомовлення та ліквідувати Міністерство інформаційної політики. Про це під час експертної зустрічі «Деолігархізація медіа: як забезпечити незалежність ЗМІ від їхніх власників?» заявив радник президента з політичних питань та кандидат в народні депутати Микита Потураєв.

Команда президента вважає, що в Україні має бути єдиний регулятор, тому доцільно об’єднати Національну раду з питань телебачення та радіомовлення з Державним комітетом телебачення і радіомовлення.

“В цих специфічних умовах, які тепер у нас склалися, я би йшов шляхом створення єдиного потужного медійного контентного регулятора. (…) Єдиний медійний регулятор має відповідати за моніторинг власності, фінансово-економічної діяльності та моніторинг контенту”, – заявив Потураєв.

На його думку, дія новоствореного регулятора має поширюватися на всі медіа, в тому числі й інтернет-медіа. Проте слід чітко визначити, що саме є електронним ЗМІ.

“Ми не хочемо перетворитися на Роскомнадзор, який ліцензує діяльність блогерів. Я проти того, щоби лізти у блогінг. Але, може, суспільство хоче, щоб у нас був Роскомнадзор чи комітет із військової цензури? Треба обговорювати”, – висловив свою думку радник президента.

Крім того, він переконаний, що окремо слід створити регулятор, який відповідає за розподіл частотного ресурсу. А от Міністерство інформаційної політики команда Зеленського хоче “перезавантажити у нуль”, тобто розформувати.

Нагадаємо, нещодавно Володимир Зеленський підписав указ про покращення доступу до зв’язку четвертого покоління (4G) до кінця року по всій країні. Про це повідомив 9 липня Олексій Гончарук, заступник керівника Офісу президента. Гончарук також додав, що з регулятором вже узгоджено план дій, аби до кінця року у маленьких населених пунктах та на дорогах з’явився 4G. Наступний крок, за словами заступника керівника Офісу президента, розмова стосовно 5G.