Kyiv Post призупиняє роботу «на короткий проміжок часу»: у чому причина
9 листопада 2021
9.11.2021

8 листопада власник англомовного видання Kyiv Post Аднан Ківан повідомив про тимчасове призупинення роботи редакції.

Про це йдеться на сайті Kyiv Post.

За словами Аднана Ківана, газета закривається «на короткий проміжок часу». У коментарі для РБК-Україна власник Kyiv Post повідомив, що видання змінює формат і планує стати мультимедійним, а «процес перезавантаження» видання займе майже місяць.

«Ми хочемо стати доступними для більш широкої аудиторії і вже почали розширення штату. Тепер видання виходитиме не тільки англійською мовою, а й українською, російською та арабською. У наших планах повне переформатування Kyiv Post в нову медійну платформу з якісним друкованим і відео контентом. Kyiv Post стане більше і краще», — сказав Аднан Ківан.

У заяві про тимчасове закриття головний редактор англомовного Kyiv Post Браян Боннер повідомив, що планує піти зі своєї посади «після завершення операцій газети та створення архіву».

Працівники Kyiv Post втратили доступ до сайту та Facebook-сторінки видання, повідомляє Детектор Медіа.

Журналістка видання Анна Миронюк опублікувала Facebook-допис, у якому йдеться про звільнення всієї команди Kyiv Post. Команда вбачали ризики у впровадженні нового формату медіа та запропонувала Аднану Ківану продати газету або передати торговельну марку Kyiv Post до рук редакції. Той не погодився та вирішив перезапустити видання з новими людьми.

«Зранку 8 листопада співробітники Kyiv Post прийшли на роботу, де дізналися, що їх звільнено, — написала Анна Миронюк. — Спроба колективу зберегти незалежність Kyiv Post викликала супротив власника. Ми вважаємо припинення роботи видання та звільнення колективу розплатою Аднана Ківана. Він офіційно заявив про плани реорганізувати Kyiv Post та перезапустити його вже за місяць з новою командою. Ми вважаємо, що таким чином власник позбавляється незручних, чесних та принципових журналістів».

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва зазначила, що неофіційно проблеми у редакції почалися кілька тижнів тому. На її думку, вони пов’язані із тиском на Аднана Ківана з боку Офісу президента.

«Намагатися впливати на Брайана та його колектив — справа марна. Він відомий своєю принциповістю і за 25 років зміг зберегти незалежну редакційну політику. Тому вирішили просто позбавитися. Зважаючи на те, що опозиційних депутатів тепер намагаються не пускати у закордонні відрядження, а Офіс розробив власний тижневий дайджест, в якому збирається розповідати про «перемоги», крок більш ніж логічний. І у стилі раннього Януковича», — написала Севгіль Мусаєва.

Одеський забудовник Аднан Ківан купив Kyiv Post у Мохаммада Захура у 2018 році за понад 3,5 мільйонів доларів.

Kyiv Post — найстаріша англомовна газета країни. Її заснував американець Джед Санден 18 жовтня 1995 року у Києві. В онлайн-форматі газета почала виходити у 2002 році. Матеріали видання стосуються тем політики, бізнесу та культури.

Як повідомлялося раніше, 26 травня Олена Притула, редакторка-засновниця інтернет-видання «Українська правда», та Томаш Фіала, генеральний директор Dragon Capital, уклали угоду, згідно з якою усі корпоративні права на видання та всі активи переходять до групи компаній Dragon Capital.