Криптовалюта Libra може дестабілізувати світову економіку – міністри фінансів G7
23 липня 2019
23.07.2019

Міністри фінансів G7 переконані, що такі криптовалюти як Libra, яку у червні 2019 року компанія Facebook презентувала у тестовому режимі, можуть дестабілізувати світову економіку та бути використані для відмивання грошей чи фінансування тероризму. Це висновок робочої групи, яку очолює член правління Європейського центрального банку Бенуа Кере.

Зображення: The Verge

Як повідомляє Financial Times, міністри фінансів G7 вважають, що такі криптовалюти необхідно жорстко контролювати. У висновку робочої групи також наголошується, що розробники Libra мають провести велику роботу та переговори, перш ніж зможуть отримати схвалення від відповідних органів. Робоча група акцентувала і на недоліках існуючих банківських систем, зокрема в частині міжнародних платежів.

Представники G7 висловили ряд пропозиції щодо Libra:

Криптовалюта повинна забезпечити довіру громадськості, дотримуючись найвищих регуляторних стандартів та будучи об’єктом контролю та нагляду, Функціонування Libra має здійснюватися в рамках надійної правової основи у всіх відповідних юрисдикціях, щоб гарантувати належний захист усім користувачам, Розробники мають забезпечити кіберстійкість криптовалюти Для забезпечення цілісності ринку управління Libra має бути безпечним та прозорим. Найбільшими критиками запуску криптовалюти Libra наразі є США, Франція та Німеччина. Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер занепокоєний тим, що клієнтська база Facebook налічує сотні мільйонів користувачів, тож контролювати випуск і використання криптовалюти буде дуже складно. У свою чергу міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц вважає, що регулятори мають зробити все можливе, аби запуск цієї криптовалюти не загрожував фінансовій стабільності та правам користувачів.

“Євро є і залишається єдиним легальним платіжним засобом у Єврозоні. Випуск валюти не може бути відповідальністю приватної компанії, оскільки є ключовим елементом державного суверенітету”, – заявив Шольц.

За словами керівника проекту Calibra (цифровий гаманець Facebook – Авт.) Девіда Маркуса, криптовалюту не запустять доти, доки не отримають схвалення регуляторів та необхідні дозволи. Маркус також зазначив, що в першу чергу криптовалюту регулюватиме департамент боротьби з фінансовою злочинністю Мінфіну США. Він також запевнив, що Facebook та Libra не збираються конкурувати з національними валютами чи заходити на територію грошової політики держав.

Девід Маркус нагадав, що хоч криптовалюту розробила компанія Facebook, для управління Libra була створена окрема організація Libra Association. До складу організації увійшли 27 учасників, які вклали по $ 10 млн, серед яких Mastercard, Uber, Vodafone та інші.

Нагадаємо, наприкінці червня 2019 року голова комітету Палати представників Конгресу США з питань фінансових послуг Максін Уотерс рекомендувала Facebook відкласти запуск криптовалюти Libra. Уотерс заявила, що спершу Libra треба перевірити перш ніж запускати.