Користувачів Google Chrome позбавлять права блокувати рекламу
31 серпня 2022
31.08.2022

Після запланованого на січень 2023 року оновлення браузера Google Chrome в ньому перестануть працювати блокувальники реклами.

Інформацію про це опублікували користувачі сайту Reddit, які знайшли оновлений документ для розробників.

Причина цих змін пов’язана із запланованим переходом браузера на новий програмний інтерфейс API. Google планує запровадити API версії Manifest Version 3, а всі блокувальники реклами використовують Manifest Version 2. API – це перелік команд, які використовуються для взаємодії однієї програми з іншою. Перехід на нову версію API означає, що команди плагінів, які використовувалися для блокування реклами, не буде розуміти браузер Google Chrome. Через це розширення для блокування реклами не зможуть коректно працювати.

Проте найбільшою проблемою є те, що розробники не зможуть випустити версії своїх продуктів, які будуть сумісні з Manifest Version 3, бо у цій версії API присутні обмеження, які в принципі не дадуть працювати інструментам блокування реклами. А якщо ці розширення й працюватимуть, то їх робота буде доволі ускладнена існуючими обмеженнями, до прикладу, буде складно оновлювати бази фільтрів, які використовуються при блокуванні.

По суті це означає, що Google на технічному рівні обмежує користувачів і буквально заставляє переглядати рекламу на веб-сторінках. Це не дивно, адже Google є одним з основних гравців на рекламному ринку і саме ця компанія втрачає гроші, коли користувачі блокують рекламу.

Google повідомляє, що розширення, які використовують Manifest Version 2, працюватимуть до червня 2023 року, але компанія не видалятиме ці плагіни зі свого каталогу Chrome Web Store.

Як повідомлялося раніше, Google заблокує розширення Chrome, які збирають забагато даних користувачів.