Конфіденційність у час CОVID-19: хто і як передає наші дані урядам
24 лютого 2021
24.02.2021

У 2020 році уряди країн укладали домовленості з місцевими мобільними операторами для отримання геолокацій громадян, запускали застосунки для відстеження місця перебування та вводили штрафи за відмову встановлення таких програм на смартфони. Метою цих заходів було попередити поширення COVID-19. Як пандемія вплинула на обмеження цифрових прав, розбиралася «Інтернет свобода» на основі звіту Роскомсвободи «COVID-1984: як за нами слідкували у рік пандемії».

Застосунки для контролю геолокацій

Працюють такі застосунки за схемою: відвідувачі громадських закладів сканують QR-код, встановлений програмою на смартфоні. Якщо у подальшому хтось із цих людей отримає позитивний тест на коронавірус, то усі контактні особи, які будуть виявлені за допомогою таких застосунків, отримають сповіщення з проханням дотримуватися карантинних норм.

Такий своєрідний «QR-код здоров’я» запустили у Китаї. Застосунок Alipay Health Code фіксував усі можливі соціальні контакти громадян: відвідування громадських місць, поїздки у таксі, бронювання готелів та авіаквитків. Усі отримані геодані автоматично потрапляли до поліції та влади Китаю.

За даними інтерактивної карти Pandemic Big Brother, подібні застосунки використовують ще у 116 країнах світу (Індія, Сингапур, Південна Корея, Велика Британія).

Джерело: https://pandemicbigbrother.online/ru/

За відсутність такого застосунку на смартфоні громадянам деяких країн загрожують штрафи. Наприклад, в Індії він становить $13 або пів року ув’язнення, у Катарі штраф сягає $55 000 або позбавлення волі терміном до 3 років.

Співпраця мобільних операторів з урядами

У березні 2020-го оператор мобільного зв’язку Vodafone підтвердив, що передавав владі Італії дані про геолокацію абонентів, щоб попередити поширення COVID-19. Згодом стало відомо, що ще 7 європейських операторів співпрацюють з Єврокомісією для надання геоданих своїх користувачів.

Дані мобільних операторів широко використовують в Ізраїлі, ПАР, Сербії, Азейбарджані та США. Парламент Арменії зобов’язав мобільних операторів надавати не лише геодані користувачів, а й номери телефонів та усю інформацію про дзвінки і SMS-повідомлень.

За даними Роскомсвободи, «враховуючи тенденції на момент публікації звіту (ред. — грудень 2020) інструменти стеження в 2021 році будуть тільки збільшуватися. Обмеження прав і свобод громадян із застосуванням цифрових технологій і можливостей операторів зв'язку навряд чи будуть зняті найближчим часом».