Компанія Facebook допомогла Україні. Видалила сотні маніпуляційних акаунтів та сторінок з Росії
18 січня 2019
18.01.2019

17 січня 2019 р. на своєму офіційному блозі компанія Facebook опублікувала повідомлення щодо результатів боротьби з російською пропагандою та маніпуляційними джерелами інформації. Прямим текстом зазначили у заголовку: “Видалення скоординованих дій з Росії” за підписом Натаніела Глейчера, керівника відділу кібербезпеки у Facebook. 17 січня співробітники компанії видалили 107 акаунтів, сторінок та груп у Facebook, а також 41 акаунт в Інстаграмі, що велися з Росії. Адміністратори цих акаунтів видавали себе за користувачів з України.

Важливим є те, що компанія Facebook окремо виділила Україну серед інших країн, де поширювала свій вплив Росії через соцмедіа, з огляду на пораду від правоохоронних органів США. Це звучить як “based on an initial tip from US law enforcement”.

Фейкові акаунти поширювали новини на різні теми: погоду, протести, НАТО, охорону здоров’я чи навчальні заклади. Ми помітили деякі технічні особливості російської активності, що схожа на ту, яку ми бачили під час проміжних виборів у США 2018 року. Тоді ми її характеризували як діяльність російського Агентства інтернет досліджень – зазначається у офіційному повідомленні Facebook. Чи були впливовими ці акаунти? У Facebook повідомляють, що максимально аудиторія кількох сторінок сягала 180 тисяч користувачів, в Інстаграмі досяжність сягала 55 тисяч користувачів. Для просування маніпуляційного контенту росіяни витратили $25 000, сплачували в російських рублях з території Росії. Активність рекламних кампаній розпочалася рік тому – у січні 2018, а остання – у грудні 2018 року.

скріншот видаленого акаунту в Інстаграмі, що вівся з Росії – kropivnytskytoday

Відповідно до інформації компанії Facebook, Росія здійснювала подібні інформаційні кампанії через просування з допомогою інструментів реклами у багатьох країнах пострадянського простору та ЄС – Латвії, Естонії, Литві, Румунії, Молдові, Вірменії, Азербайджані, Грузії, Таджикистані, Узбекистані, Казахстані. Усього було видалено 364 акаунти, сторінки та групи, які служили цілям пропаганди.

Адміністратори сторінок і акаунтів переважно видавали себе за незалежні сторінки з новинами чи загальними інтересами: погода, подорожі, економіка, політика. Однак ми виявили, що ці сторінки та акаунти були пов’язані з працівниками Sputnik з Москви (російське пропагандистське онлайн-видання – ред). Деякі з цих сторінок часто постили інформацію проти НАТО, протестів та виступали проти корупції — інформують у Facebook. На ці країни Росія витратили набагато більше грошей – $135 тисяч. Найбільше охоплення користувачів з цих маніпуляційних акаунтів та сторінок сягало 790 тисяч користувачів Фейсбуку. Усього ці сторінки створили 190 подій у Фейсбуці, зацікавленість до яких проявили 1200 користувачів.

скріншот видаленого акаунту в Інстаграмі, що вівся з Росії – poltava_2day

У Facebook також зазначили, що продовжуватимуть слідкувати за активністю тих, хто зловживає правилами Фейсбуку, й попереджатимуть подібні маніпуляції, особливо в контексті виборів у європейських країнах у 2019 році. Ймовірно, йшлося й про вибори в Україні навесні та восени цього року.

Нагадаємо, компанія Twitter у 2018 році активно видаляла фейкові акаунти. У травні-червні під політику протидії маніпуляціям потрапили 70 мільйонів фейкових акаунтів