Klymenko Time, Vesti, «Шептун» — Центр протидії дезінформації склав перелік проросійських Telegram-каналів та блогів
26 жовтня 2021
26.10.2021

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України склав перелік українських Telegram-каналів та блогів, які просувають проросійські наративи, на основі глосарію, розробленого РНБО та опублікованого 20 жовтня на сайті відомства.

Центр протидії дезінформації проаналізував акаунти персональних блогів та Telegram-канали, які відреагували на публікацію словника.

«На публікацію глосарію миттєво відреагували Telegram-канали, які безпосередньо пов'язані з дезінформаційною діяльністю на користь РФ. Основним наративом стало приниження національної гідності українців, особливо Революції Гідності, яку канали називають "переворотом", — йдеться в звіті. — Усі "дуже ображені та занепокоєні" публікацією глосарію канали належать до пулу О. Клименка або напряму куруються РФ. Шляхом маніпулювання інформаційними потоками вони утворили мережу з Telegram-каналів, що постійно взаємодіють один з одним. За допомогою безперервних цитувань та перепостів створюється ілюзія незалежної думки каналу, що підкріплена посиланням на більший, і, відповідно, "поважніший" канал. Хоча насправді вони є лише "ретрансляторами" наративів РФ, що замасковані під так звану "українську опозицію"».

До списку джерел, що відреагували на публікацію глосарію, увійшли такі Telegram-канали:

  • Klymenko Time (53 тисячі підписників) — проєкт належить колишньому міністрові доходів і зборів України Олександрові Клименку та працює з 2017 року;
  • Vesti (20 тисяч підписників) – канал належить медіахолдингу «Мультимедіа-інвест груп», головою якого є колишня прессекретарка та цивільна дружина Клименка Ольга Семченко.
  • «Шептун» (57 тисяч підписників) — анонімний телеграм-канал, який пише про політику, публікує інсайди, неперевірену інформацію та активно цитує прокремлівських пропагандистів.
  • First (447 тисяч підписників) — великий телеграм-канал, який пише про політику в Україні. Він не виділяється різкими проросійськими публікаціями, проте аналіз взаємодії з іншими каналами свідчить, що він належить до підтримуваного РФ пулу.
  • Новоstnoy (3,8 тисяч підписників) – це канал «прокладка», який використовують для поширення публікацій прокремлівських каналів.

Канали адмініструє користувач @A_menejer, який також є адміністратором проросійських каналів «Легитимный», «Резидент» та «ЗеРада». За даними Служби безпеки України, ця людина приймає замовлення на публікацію матеріалів політичного характеру та знаходиться в розшуку за статтею про масові заворушення.

«Названі канали разом зі своїми каналами-супутниками знаходяться в одному проросійському пулі, всередині якого є ряд дружніх до них каналів, які активно поширюють публікацію Klymenko Time», — розповіли у Центрі протидії дезінформації.

Також в РНБО назвали персональні блоги, що просувають проросійські наративи:

  • Юрий Ткачев — Юрій Ткачов, редактор одеського проросійського вебсайту «Таймер»;
  • Андрей Манчук — Андрій Манчук, головний редактор інтернет-журналу LIVA.com.ua, дописувач «Страны.ua» та «Украины.ру»;
  • Корнилов — Володимир Корнілов, колишній український медіаменеджер, ідеолог сепаратизму, політичний оглядач агентства «Россия сегодня»;
  • Максим Могильницкий — Максим Могильницький, керівний партнер адвокатського об'єднання «Могильницький та партнери», адвокат колишньої «прокурорки» окупованого Криму Наталії Поклонської та підконтрольного Кремлю «голови Криму» Сергія Аксьонова;
  • Вадим Рабинович — народний депутат України від «Опозиційної платформи — За життя»;
  • Moroz.Live.

Як повідомлялося раніше, додаток Apple Music, який дозволяє митцям відстежувати прослуховування їхніх треків за країнами, зобразив на карті Крим частиною Росії.