“Київстар” показав на карті, як українці дотримуються самоізоляції
14 квітня 2020
14.04.2020

Оператор стільникової мережі “Київстар” запустив інтерактивну карту з даними про те, як користувачі дотримуються самоізоляції під час поширення коронавірусу в Україні. Індекс самоізоляції складений на основі анонімних даних з пристроїв 26 мільйонів користувачів.

“Ми сподіваємося, що наочна ілюстрація важливої та корисної інформації у вигляді інтерактивних графіків і карт, побудованих на основі даних big data, допоможе користувачам краще зрозуміти, що відбувається”,зазначив Павло Даніман, директор з маркетингу, Київстар.

дані Київстар

За даними “Київстар”, найретельніше дотримуються самоізоляції у Київській (29,22%) та Одеській (21,89%) областях. Найменше користувачів обмежили свої пересування у Луганській (7,29% населення), Чернівецькій (8,54%) і Чернігівській (9,34%) областях.

“Графіки та діаграми автоматично побудовані на алгоритмах Big Data Київстар, а саме неперсоналізованій та зашифрованій інформації, тобто це середньостатистичні зрізи поведінки не конкретних фізичних осіб, а деяких категорій або груп абонентів”, — йдеться у повідомленні оператора.

Індекс самоізоляції визначається за наступною методологією. Для груп абонентів оператор визначив умовну базову станцію (місце, де абонент здійснює найбільше мобільних активностей у позаробочий, вечірній та нічний час, а також у вихідні), а недотримання самоізоляції фіксується, коли абонент залишає цю базу на радіус більше 1000 м протягом дня. Динаміка враховує зміни за робочі дні до запровадження карантину з аналогічними днями під час режиму самоізоляції.

“Київстар” також зафіксував збільшення використання мобільного інтернету майже на 9%, а тривалість телефонних дзвінків зросла на 20%.

Нагадаємо, Верховна Рада України 13 квітня внесла зміни до закону «Про захист населення від інфекційних хвороб», дозволивши, в тому числі, збирати про пацієнтів інформацію без їх згоди. В законопроєкті сказано, що ці дані можуть використовуватися виключно для здійснення протиепідемічних заходів.