Кіберполіція викрила розробника фейкової копії «Дії»
28 жовтня 2021
28.10.2021

Кіберполіція викрила розробника фейкового застосунку «Дія». Його створив 21-річний чоловік, йому може загрожувати до шести років ув’язнення.

Про це повідомляється на сайті Кіберполіції України.

Зловмисник самотужки розробив застосунок для смартфонів, який за дизайном був ідентичним із державним застосунком «Дія». У фейковій програмі користувачам надавалася можливість створити собі будь-який документ із представлених в офіційному програмному забезпеченні. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію від Covid-19.

Свою розробку чоловік продавав у месенджері за 100 гривень, а у рекламі вказував, що завдяки застосунку неповнолітні можуть безперешкодно купляти алкоголь і цигарки.

Наразі правоохоронці проводять заходи для блокування усіх каналів поширення фейкового додатка. Також встановлюються особи, які придбали додаток для надання правової кваліфікації їхнім діям.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі. Слідчі дії тривають.

Як повідомлялося раніше, шахраї створили фейкову копію програми Дія для редагування даних документів та підробленим ковідним сертифікатом. Додаток пропонують до продажу підліткам у фейковому Telegram-каналі «Дія».