Кібератаки пов’язані з ракетними обстрілами: дослідження Держспецзв'язку
30 січня 2023
30.01.2023

Експерти Держспецзв'язку у своєму дослідженні побачили прямий зв’язок між кібератаками та ракетними обстрілами.

Про це повідомляє Speka.

Дослідження, що показало зв’язок між ракетними обстрілами та кібератаками, було проведене Держспецзв'язку разом з Управлінням стратегічних комунікацій ЗСУ та фахівцями компанії Truman. Воно отримало назву «Кібератаки, артилерія, пропаганда. Загальний аналіз вимірів російської військової агресії».

Основними цілями кібератак стали медіа, центри зв’язку та установи, що допомагають Україні.

В якості прикладу автори дослідження наводять випадок, коли 13 травня на львівську міську раду була проведена кібератака, причому частину викрадених файлів було опубліковано в Telegram-каналах. А уже через два дні (15 травня) відбулась ракетна атака, ціллю якої став Яворівський полігон.

Іще один висновок з дослідження – цілями російських кібератак є не лише Україна та українські інституції, але й весь світ. В якості прикладу автори дослідження наводять атаку 24 лютого, тоді цілями атаки були модеми, що пов'язувалися із супутником KA-SAT компанії Viasat, яка забезпечує доступ до інтернету не лише українських, але й європейських клієнтів. До прикладу, в результаті цієї атаки складнощі з доступом до інтернету зазнали понад 6 тис вітряних турбін, розміщених у Німеччині.

Автори дослідження також підкреслюють, що кібератаки узгоджуються з іншими військовими діями. Мова йде, до прикладу, про традиційні конвенційні атаки на фронті та поширення пропаганди. До прикладу, кібератаки на енергетичні структури передували ракетними нападами на енергетичну інфраструктуру.

Раніше «Інтернет свобода» розповідала про те, що Служба Безпеки України з початку року нейтралізувала понад 4,5 тисячі кібератак і кіберінцидентів.