Іран збирається повністю перейти на суверенний інтранет на заміну глобальному інтернету
11 грудня 2019
11.12.2019

Хасан Рухані, президент Ірану, анонсував розширення суверенної мережі на заміну глобальному інтернету. Таким чином влада країни зможе повністю контролювати сайти та контент, які переглядають іранці, повідомляє Radio Farda.

Рішення про розширення суверенної мережі влада Ірану ухвалила після масових протестів у Тегерані у листопаді 2019 року, які спричинило підняття цін на бензин у країні. Тоді іранська влада блокувала доступ громадян до глобальної мережі.

Національна інформаційна мережа або так званий інтранет Ірану працює з 2016 року, але як анонсував президент, він буде розширений настільки, що “людям будуть не потрібні іноземні джерела для їхніх потреб”.

Президент повідомив, що рішення про суверенізацію інтранету надійшло від верховного лідера країни Алі Хаменеї. У своєму зверненні до парламенту Рухані сказав, що однією з політик його адміністрації є зміцнення інфраструктури, включаючи пропускну здатність інтернету.

Експерти зазначають, що окрім цензури, інтрамережа може зробити вітчизняні центри та користувачів незахищеними від кібератак з-за кордону. Наразі інтернет не доступний у деяких провінціях Ірану.

Технічні деталі щодо розширення інтарнету наразі невідомі.

1 листопада 2019 року у Росії набрав чинності закон про "суверенний рунет". Частина положень запрацює 1 січня 2021 року. Головна ідея ухваленого закону – створення інфраструктури, яка дозволить владі ізолювати російський сегмент Інтернету та фільтрувати як внутрішній, так і зовнішній інтернет-трафік. 6 листопада з’явився список загроз для рунету від уряду РФ. Більше про те, які основні зміни набули чинності 1 листопада, скільки Росії коштуватиме “суверенність рунету” та коли російським користувачам чекати наслідків “ізолюючих робіт” читайте на нашому сайті.