ІнАУ закликає не підтримувати законопроєкт про СБУ у запропонованій редакції
1 червня 2021
1.06.2021

31 травня Інтернет Асоціація України надіслала відкритий лист до Верховної Ради України із закликом не підтримувати проєкт змін до Закону «Про Службу безпеки України» у запропонованій редакції.

Про це повідомляє ІнАУ.

У листі містяться зауваження і пропозиції щодо законопроєкту. Зокрема організація звернула увагу на такі його аспекти:

  • Нечітке формулювання поняття «спеціальні інформаційні операції» та дії й повноважень Служба безпеки України при їх проведенні.
  • Невідповідність Конституції України (стаття 31) положень, які надаватимуть працівникам СБУ право отримувати інформацію від операторів, провайдерів телекомунікацій на підставі направленого ними запиту.
  • Неврахована пропозиція про обмеження володільцями доступу до ресурсів виключно на підставі рішення суду.

«Впродовж вже не одного року неодноразово звертаємо увагу розробників нормативно-правових актів на те, що технічно блокування і видалення інтернет-контенту можливе лише в разі його виконання володільцем вебсайту або дата-центром, де розміщений цей контент. Коректне блокування інтернет-контенту провайдерами доступу технічно неможливе, про що свідчить також негативний вітчизняний досвід спроб впровадження блокування на доступі з 2017 року», — зазначають ІнАУ у листі.

  • Відсутність чіткого переліку вимог до клопотання про надання дозволу на проведення контррозвідувальних заходів та до ухвали про надання дозволу на них, зокрема, визначення чіткого переліку заходів та дій, які повинен вжити оператор, провайдер телекомунікацій.
  • Відсутність визначення випадків, коли СБУ має право надавати рекомендації та офіційні застереження.
  • Встановлення та обслуговування технічних засобів для розслідувань за рахунок операторів і провайдерів телекомунікацій (порушення права приватної власності).
  • Пропозиція уповноважити СБУ забезпечувати виконання рішень, прийнятих відповідно до Закону України «Про санкції».

В ІнАУ зазначили, що представники організації вже звертались до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, проте повної відповіді не отримали.

«З урахуванням наведеного, вкотре звертаємось та просимо не допустити прийняття закону, положення якого матимуть наслідком порушення прав та законних інтересів операторів, провайдерів телекомунікацій, а також, в окремих випадках, громадян, сформульовані нечітко, що допускатиме їх вибіркове застосування Службою безпеки України», — написав Анатолій Пятніков, Голова Правління Інтернет Асоціації України.

Як повідомлялося раніше, нові правки до законопроєкту «Про Службу безпеки України» не передбачають зміну пункту про можливість блокування інформаційних ресурсів «з метою недопущення терористичного акту» на 7 днів без рішення суду.

Законопроєкт про СБУ може бути ухвалено в другому читанні до кінця п’ятої сесії. П’ята сесія Верховної Ради дев’ятого скликання триватиме до 23 липня 2021 року.