Як Росія вчиться обходити обмеження техплатформ для поширення фейків, та чи ефективне міжнародне право для регулювання ворожнечі онлайн. Огляд «Інтернет свободи» за серпень 2022
1 вересня 2022
1.09.2022

У новому огляді «Інтернет свободи» розповідаємо про таке: ГО «Інтерньюз-Україна» та Американська асоціація юристів проаналізували застосування міжнародного права для регуляції пропаганди та інфоагресії онлайн; як Росія продовжує цензурувати контент та поширювати антиукраїнські наративи; скільки техгіганти (по факту — українці) заплатили в бюджет України у межах «податку на Google».

Міжнародне право складно застосовувати у стосунку розпалювання ворожнечі онлайн. ГО «Інтерньюз-Україна» та Американська асоціація юристів дослідили інфоагресію і пропаганду крізь призму міжнародного права з прав людини й міжнародного гуманітарного права та відповідальності за неї. Читайте короткі висновки у матеріалі.

Від початку повномасштабної війни Роскомнагляд заблокував понад 130 тисяч онлайн-ресурсів. Влада країни-агресора обмежила росіянам доступ до платформи фінансової підтримки креаторів Patreon, проєкту для допомоги у спілкуванні англійською мовою Grammarly та низки українських медіа.

Росія вчиться обходити обмеження соцмереж для поширення пропаганди. Зокрема для цього РФ використовує акаунти своїх посольств у різних країнах світу, а також збільшує число сайтів, що публікують фейки. осійський та проросійський контент просуває платформа коротких відео TikTok.

Регуляція контенту Meta: У Facebook видаляють як російських тролів, які виправдовували війну проти України, так і сторінки українських активістів та організацій. Міністерство цифрової трансформації звернулося до компанії з проханням покращити процеси модерації українського контенту.

Українці все частіше споживають інформацію онлайн. Хоча телебачення продовжує зберігати значні позиції, воно уже не є домінуючим джерелом споживання новинного контенту. Ділимось короткими висновками дослідження. Число ж переглядів українського сегменту Wikipedia ї склало 63,4 млн. Це на третину більше, ніж роком раніше. Докладніше у новині.

Як подбати про власну цифрову безпеку у зонах воєнних дій та окупованих територій? Під час війни обережність в інтернеті здатна зберегти життя. Пропонуємо поради щодо безпечного користування інтернетом для цивільних та військових у тексті.

Скільки техгіганти заплатили податку в бюджет України? Так званий «податок на Google» діє в Україні з 01 січня 2022 року. У другому кварталі лідерами по розмірам виплат стали Google, Apple, Facebook та Instagram. При цьому, техгіганти переклали цей податок на українців, збільшивши вартість рекламних послуг на 20%. Докладніше у новині.

Читайте щоденні новини на тему цифрових прав та свободи інтернету на нашому сайті netfreedom.org.ua.