Хакери з РФ розмістили неправдиву інформацію про навчання Sea Breeze на сайті ВМС
12 липня 2021
12.07.2021

9 липня російські хакери здійснили кібератаку на сайт Військово-Морських сил Збройних Сил України та опублікували документи й переважно фейкові повідомлення, пов’язані з навчаннями Sea Breeze.

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

Сайт Військово-Морських сил Збройних Сил України тимчасово припинив роботу через «використання вразливостей фреймворка». Крім того, проти офіційного веб-порталу Міністерства оборони України зафіксували спроби DDoS-атак (атака типу «відмова в обслуговуванні», мета якої — зробити так, щоб сайт не обслуговував користувачів, тобто перестав працювати).

«Росія цілеспрямовано проводить інформаційні операції проти України. До цих дій залучені структури інформаційно-психологічних операцій Південного військового округу ЗС РФ при підтримці кіберпідрозділів центрального підпорядкування, розвідувальних органів та всієї пропагандистської машини Кремля», — зазначають у Міноборони.

Жоден з опублікованих документів не був отриманий в результаті витоку інформації з інформаційно-телекомунікаційних систем Збройних Сил України, стверджують представники Міністерства оборони України.

Роботу вебпорталу ВМС відновили. Також оновлюють «відомчі ресурсів в мережі Інтернет на належному рівні захисту».

4 липня Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки попереджав про збір персональних даних, замаскований під опитування від Sea Breeze 2021.

Як зазначає Громадське, Sea Breeze — багатонаціональні військові навчання, які відбуваються в Україні з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міністерствами оборони США та України. Цьогорічні навчання розпочалися 28 червня і тривали до 10 липня.

Як повідомлялося раніше, 6 липня у другій половині дня не працювали сайти президента України, Служби безпеки України та інших органів державної влади України через аварійний технічний збій в роботі інтернет-провайдерів, що забезпечують їхню підтримку. Збій спричинила кібератака.