Google надає ФБР та поліції дані про користувачів поблизу місць злочину
17 квітня 2019
17.04.2019

Поліція США та ФБР при розслідуванні злочинів використовують дані Google, щоб виявити які користувачі знаходилися поблизу місця злочину. Правоохоронці отримують від компанії геолокації не лише підозрюваних у скоєнні злочину чи свідків, а усіх хто там перебував в конкретний момент. Про це повідомляється у розслідуванні The New York Times.

The New York Times з’ясували, що кількість розслідуваних справ у США з допомогою даних Google різко зросла за останні півроку.

Співробітники компанії у розмові з журналістами погодилися: це може допомогти у розкритті злочинів, але в той же час постає питання конфіденційності даних невинних людей. Як повідомили журналістам співробітники Google, база даних не створювалася, щоб допомагати правоохоронцям розслідувати справ, тож існують питання про точність даних у певних справах.

«Ми не збираємося звинувачувати нікого тільки тому, що Google сказав нам, що вони там були», – сказав журналістам The New York Times Гарі Ернсдорф, старший прокурор штату Вашингтон, який працював над кількома справами, у яких використовували геодані користувачів компанії.

Google поліції та ФБР надає інформацію не одразу. На опрацювання ордеру спеціальний підрозділ компанії витрачає від кількох тижнів до місяців. Більше того, спершу правоохоронці отримують список всіх користувачів, які були в конкретний час в конкретній геозоні. При цьому компанія не розкриває їхні особи. Поліція чи ФБР опрацьовують отримані дані і визначають, хто може бути потенційним злочинцем чи свідком. Лише після цього Google надає повну інформацію про цих зафіксованих користувачів.

Директор компанії з інформаційної безпеки та правоохоронної діяльності Річард Сальгадо заявив, що Google намагатиметься «захищати конфіденційність користувачів, підтримуючи роботу правоохоронних органів, відповідно до законодавства США».

За інформацією The New York Times, яку виданню повідомив один зі співробітників компанії, цього року Google отримала до 180 запитів лише за один тиждень. Компанія підтверджувати дані відмовилася. Федеральні агенти використали подібну практику вперше в 2016 році, а публічно про подібний досвід заявили минулого року при розслідуванні вбивства в Північній Кароліні. Відтоді подібні методи використовують місцеві департаменти по всій країні, у тому числі в Каліфорнії, Флориді, Міннесоті і Вашингтоні.

Нагадаємо, на початку 2019 року у Франції Національна комісія у справах інформаційних технологій і прав людини (CNIL) оштрафувала Google на 50 млн євро за порушення закону про персональні дані (GDPR). Своє рішення французька комісія пояснила тим, що Google порушила норму GDPR, що вимагає від компаній детально інформувати користувачів про способи збирання та опрацювання персональних даних, а також необхідність отримати від користувачів згоду на ці дії. Цей штраф став рекордним для інтернет-компаній з дати введення в дію закону про персональні дані в ЄС у травні 2018 року.