Франція оштрафувала Apple на понад 1 млрд євро за порушення конкуренції
17 березня 2020
17.03.2020

Французький антимонопольний регулятор 16 березня 2020 року оштрафував техгіганта Apple на понад 1 млрд євро за порушення конкуренції. Ще дві компанії Tech Data та Ingram Micro, оптові посередники продукції Apple, оштрафовані на 76 млн і 63 млн євро відповідно за цінову змову.

Як повідомляється на сайті регулятора, Apple відмовляла в поставках на користь своїх фірмових магазинів та диктувала ціни посередникам. Техгіганта визнали винним і у зловживанні економічною залежністю посередників зі статусом Apple Premium Reseller.

Голова регулятора Ізабель де Сільва зазначила: “Apple та два її оптових продавця домовилися не конкурувати один з одним і перешкодити дистриб'юторам конкурувати між собою, тим самим стерилізуючи оптовий ринок для продукції Apple. По-друге, так звані дистриб'ютори Premium не могли безпечно проводити акції або знижувати ціни, що призвело до вирівнювання роздрібних цін між інтегрованими дистриб'юторами Apple і незалежними дистриб'юторами Premium”.

Голова регулятора також додала, що штраф, який визначив для Apple регулятор - це найвища штрафну санкцію, яка коли-небудь була винесена у справі.

Раніше Управління із захисту прав споживачів Франції призначило штраф у розмірі 25 мільйонів євро (понад 666 мільйонів гривень - ред.) компанії Apple за те, що та штучно сповільнювала роботу айфонів через оновлення операційної системи не попереджуючи користувачів.