Соцмережі “за” чиновників. Фейкове громадянське суспільство в Росії вчить владу реагувати на негатив
31 січня 2019
31.01.2019

Під приводом “підвищення цифрової грамотності” Кремль виділяє гроші на навчання для чиновників як правильно вести соцмережі та реагувати не негатив користувачів. Вчитимуть позиціонувати себе в ВКонтакте, Instagram, а також… в Telegram, що офіційно заборонений в Росії. Займеться цим прокремлівська структура – Інститут розвитку інтернету (ІРІ), що відносить себе до громадянського суспільства.

фото: Dmitry Ryzhkov / Flickr

Вже з лютого 2019 року ІРІ супроводжуватиме регіональні адміністрації щодо роботи в соцмережах. Про це повідомляє РБК з посиланням на джерело, що є наближеним до Адміністрації президента Росії та голови профільного комітету Держдуми з інформаційних технологій та зв’язку Левіна.

Інститут розвитку інтернету є прокремлівським інструментом в політиці Кремля щодо регулювання інтернету. Його представники їздять по міжнародним конференціям і форумам, мімікруючи під представників нібито громадянського суспільства в Росії. В довідці про Інститут особливо підкреслюється його “автономність”.

На Заході подібні організації називають “фейковим громадянським суспільством” Як зазначено на офіційному сайті, ІРІ – це “автономна некомерційна організація, що розробляє та реалізує практичні проекти в рамках глобальної задачі цифрової трансформації”. На Заході подібні організації називають “фейковим громадянським суспільством”.

ілюстрація: pxl77 / Flickr

Депутат Держдуми та одночасно керівник ІРІ Левін вказує, що повноваження та функції інституту розширюються, й одна з ключових задач – підвищувати цифрову грамотність чиновників в регіонах. Перші навчання відбудуться вже в лютому на Кавказі (Чечня, Інгушетія, Дегестан, Кабардино-Балкарія, Осетія і тд).

Інститут буде займатися консультуванням регіональних адміністрацій аби вибудувати роботу в інтернеті: як правильно вести офіційні сторінки в соцмережах, як відповідати на запити, як реагувати на негатив та працювати в умовах надзвичайних ситуацій та криз – вказує джерело, наближене до Адміністрації Президента.

Інститут буде займатися консультуванням регіональних адміністрацій sк реагувати на негатив та працювати в умовах надзвичайних ситуацій та криз Відповідальним за навчання буде Владімір Табак, відомий тим, що у 2018 році був відповідальний за просування Путіна як кандидата в Президента Росії.

Раніше Кремль радив регіональній владі в Росії створити посади відповідальних за комунікації в інтернеті на рівні губернаторів. Вони б відповідали на скарги користувачів соцмереж та відповідали б за роботу системи “Інцидент-менеджмент”.

Система моніторингу “Інцидент-менеджмент” була запущена в 2018 році і повинна поширитися на всі регіони Росії в 2019 році. Система дозволяє стежити за інформаційними приводами та реакціями користувачів на дії влади в п’яти ключових соцмережах: Facebook, Instagram, Twitter, ВКонтакте та Одноклассники.

Система моніторингу “Інцидент-менеджмент” стежить за реакціями користувачів на дії влади в п’яти соцмережах: Facebook, Instagram, Twitter, ВКонтакте та Одноклассники Моніторинг розробили на основі пошуку за ключовими словами. Кілька постів з критикою дій влади в одній тематиці в різних соцмережах об’єднуються в один кейс – він називається “інцидент”. Відповіді офіційних структур на них користувачі отримують автоматично, незалежно від соцмережі.

Результати моніторингу доступні регіональній владі, що має змогу стежити на аналітикою в режимі онлайн. Після цього влада вирішує чи необхідно реагувати на критику та інциденти. Цю систему російські журналісти вже назвали “контролем соцмереж”.

Нагадаємо, у грудні 2018 року Кремль виділив 300 мільйонів доларів для закупівлі обладнання DPI для провайдерів, з допомогою якого зможу блокувати Telegram та сайти.