Фейк: Вхід у «Дію» стане платним
20 січня 2022
20.01.2022

У соцмережах та деяких медіа поширюють фейк, що вхід до додатку «Дія» стане платним нібито через те, що Національний банк України запроваджує тарифи для учасників системи BankID. Вхід у додаток «Дія» залишається безкоштовним, а тарифи за користування BankID стосуються банків та компаній, а не звичайних користувачів.

Про це повідомляє MediaSapiens.

Інформацію про «платний вхід» спростував Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в ефірі «1+1». На офіційному сайті «Дії» також немає інформації про введення платного входу.

«Це точно фейк. Це державний продукт, створений за кошти всіх глядачів, які нас сьогодні дивляться. Він повинен і буде безкоштовним», — наголосив Михайло Федоров.

Як пояснює «Вокс Україна», фейк виник у результаті неправильного тлумачення новини — 14 січня Національний банк України (НБУ) повідомив, що з 1 лютого 2022 року в системі BankID запроваджуються тарифи на послуги для абонентів, зокрема за підключення та користування сервісом. У цій же новині НБУ уточнив, що ці тарифи встановлені лише для банків та інших компаній, які надають комерційні послуги. Таким чином, тарифи не стосуються користувачів — фізичних осіб.

Медіа «Технофан» та «Всеукраїнський Собор» опублікували новини під заголовками «Вхід в додаток "Дія" стане платним» та «Вхід в додаток "Дія" стане платним. Пояснення Національного банку України», відповідно. Цими матеріали пізніше почали ділитись користувачі соцмереж.

«Всеукраїнський Собор» у тексті новини спростовує власний заголовок і пише: «У користуванні додатком "Дія" жодних змін, пов’язаних з рішенням НБУ щодо встановлення тарифів для абонентів системи BankID НБУ, не станеться, і вхід до додатку "Дія" платним не стане».

BankID використовують для реєстрації та авторизації в «Дії». Наразі система налічує 134 абоненти: 39 банків-ідентифікаторів та 95 учасників-надавачів послуг.

Як повідомлялося раніше, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що сервіс «Дія» не збирає та не зберігає особисту інформацію про українців, а відображає дані, що містяться у державних реєстрах.