Facebook видалив десятки акаунтів, які використовували для впливу на вибори в Україні
9 липня 2020
9.07.2020

Соцмережа Facebook видалила 72 акаунти, 35 особистих сторінок і 13 облікових записів у Instagram, які активно використовувалися під час президентських і парламентських виборів 2019 року в Україні та були причетні до “не автентичної поведінки” в країні.

На рекламу цих акаунтів та сторінок витратили 1.93 мільйони доларів. Про це повідомив Натаніель Глейхер, голова політики з кібербезпеки соцмережі, у офіційному блозі Facebook.

“Хоча люди, які стоять за цією діяльністю, намагалися приховати свою особистість і координацію, наше розслідування звʼязало цю діяльність з рекламним агентством в Україні Postmen”, — йдеться у звіті Facebook.

Видалена мережа працювала з вітчизняною аудиторією.

Частину з цих облікових записів видалили за мову ворожнечі. Зазначається, що ця мережа була особливо активною під час президентських і парламентських виборів 2019 року в Україні. Після виборів частину сторінок перейменували і на них розміщували дописи та політичні меми про Крим, НАТО, економічну політику в Україні, внутрішню політику, вибори, критику та підтримку різних кандидатів, зокрема Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко та Петра Порошенка.

Крім того, Facebook видалив ще три мережі акаунтів у США, Канаді, Еквадорі та Бразилії.

Нагадаємо, у червні Facebook видалив 88 рекламних публікацій, розміщених у акаунтах президента США Дональда Трампа і віцепрезидента Майка Пенса та з облікового запису його передвиборчої кампанії. Компанія заявила, що реклама порушує політику соцмережі щодо боротьби з організованим розпалюванням ненависті.