Facebook призупинила активність 4 проросійських сторінок, що підігрівали соціальну напругу в США. Russia Today пішла в атаку
19 лютого 2019
19.02.2019

15 лютого компанія Facebook призупинила активність чотирьох великих сторінок, через які Росія транслювала вірусні відео з критикою політики США та підсилювала наративи соціальної напруги у західних суспільствах.

Чотири сторінки під назвою In the Now, Soapbox, Waste-Ed, Backthen не були видалені з Facebook, однак наразі вони недоступні для користувачів. Усі ці сторінки управляються зареєстрованою в Німеччині компанією Maffick Media, що фінансується Ruptly – дочірньою компанією російського державного телерадіомовлення. До складу російського мовника входить також і Russia Today, що перебрендувалася у RT й визнана у США агентом іноземного впливу.

ФБ-сторінки In the Now, Soapbox, Waste-Ed та Backthen не були видалені з Facebook, однак наразі вони недоступні для користувачів В поточній редакції політики користування Facebook (community standards) немає положень з вимогами до сторінок (pages) оприлюднювали інформацію, хто їх фінансує. Однак в компанії Facebook заявили, що ці сторінки тимчасово призупинені аби користувачі “не були введені в оману, хто стоїть за ними”.

Головний редактор RT Маргаріти Сімонян, відома захисниця Путіна та інтерв’юерка Баширова і Петрова, підозрюваних у справі Скрипалів, накинулася на Facebook з критикою 18 лютого. У свою чергу, генеральний директор компанії Maffick Media написала, що призупинення активності сторінок є “безпрецедентною дискримінацію”.

Що це за Facebook-сторінки і які меседжі вони поширювали?

Facebook призупинила діяльність таких сторінок:

Soapbox – на сторінці публікувалися відео про поточні новини; Waste-Ed – на сторінці публікувалися відео на екологічну тематику; Backthen – сторінка з відео на тему історії; In the Now – сторінка з відео, орієнтована на молодше покоління міленіалів (покоління Y). Ці сторінки публікували відео, що критикували зовнішню політику США та НАТО, звички частини американців щодо поводження зі сміттям (питання сортування і тд). Також на сторінках підіймалися питання, чому Росію відсторонили від участі у Зимових Олімпійських іграх 2018 року у Південній Кореї. Опубліковані відео не атакували прямо Сполучені Штати, й не прославляли Кремль, однак вони часто грають на питаннях соціальної напруги в США. Це нагадує способи, що їх використовувала Росії під час президентських виборів в США 2016 року, коли Росії просувала в публічному дискурсі в онлайні напруження щодо питань мігрантів, релігії, національних меншин, дозволи на носіння зброї.

Усі чотири сторінки велися англійською мовою та їхні відео отримали мільйони переглядів серед західних аудиторій перед тим, як сторінки були призупинені Facebook. Також відомо, над створенням контенту працювали десятки підрядників і фрілансерів з офісу WeWork у Голлівуді, хоча власник сторінок – зареєстрована в Німеччині компанія Maffick Media. У свою чергу Maffick Media підпорядковувалася росіянам.

Cімонян напряму атакувала Facebook у своєму пості, опублікованому в Твіттері: “Фейсбук заблокировал наши проекты с миллиардами просмотров”.

Пізніше у звичному для себе пропагандиському стилі Сімонян написала:

“У нас был дочерний проект на английском, In the Now. Проект был дико успешным – 2,5 миллиарда просмотров и 4 миллиона подписчиков только в Facebook! CNN, по наводке фонда, финансируемого Госдепом и НАТО, сделали материал о том, что этот проект финансируется из России”.

Спочатку Сімонян зізналася, що так, Кремль спонсорує ці сторінки у Facebook, а потім пожалілася, що американські журналісти самостійно викрили цю схему фінансування.

фото: сайт Кремля

Згодом на офіційній сторінці Russia Today у Фейсбук з’явилося “офіційне” бачення росіян, в чому нібито причини призупинення роботи сторінок:

“После наводки от запрещённой в России пронатовской НКО Marshall Fund за аккаунты In the Now взялся CNN: они позвонили в Facebook и сказали им что-то такое, что люди Цукерберга просто заблокировали аккаунты проекта за то, что они «скрывали связи с Кремлём”.

Інтернет свобода буде стежити за розвитком подій та черговими гучними заявами російських пропагандистів, що зазвичай не мають жодного впливу на цивілізований світ.

Що відомо про останні саморегуляції Facebook як технологічної компанії?

Нагадаємо, Facebook не любить не тільки росіян. На початку лютого, компанія видалила 22 сторінки, пов’язані з протрампівським конспірологом з сайту InfoWars Алексом Джонсом. У соцмережі вперше застосували правило видалення сторінок, пов’язаних з раніше видаленою сторінкою за цькування та мову ненависті.

Нагадаємо, у січні Facebook почала змінювати правила реклами для України, країн ЄС, Індії та Нігерії. У кожній з цих країн, як і в ЄС в 2019 році відбудуться вибори, а реклама у Фейсбуці стала незамінним інструментом політичної агітації. Фінансованої не тільки всередині країн.