Facebook планує заблокувати поширення новинного контенту у Канаді
27 жовтня 2022
27.10.2022

Компанія Meta Platforms готова заблокувати поширення новинного контенту у Канаді, повторивши свою практику, застосовану минулого року в Австралії.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Компанія Meta свою заяву озвучила у відповідь на прийнятий раніше владою країни законопроект «Закон про онлайн-новини». Цей закон було розроблено повністю по аналогу Кодексу ведення переговорів зі ЗМІ, прийнятого в Австралії на початку 2021 року.

Цей закон передбачає, що медіа-платформи повинні платити канадським інформаційним агенціям чи онлайн-медіа за контент, який вони публікують на своїх сторінках. Натомість Meta Platforms протестує проти цього рішення. У своїх аргументах представники компанії стверджують, що насправді вони забезпечують трафік онлайн-медіа і в роботі соціальних платформ, в першу чергу, зацікавлені видавці. Натомість останні вважають, що соціальні платформи відбирають у них аудиторію, яка читає новини через соцмережі й не переходить на сайти з джерелами новин.

Рішення заблокувати поширення новин у Канаді компанія Meta озвучила після того, як її представників не запросили на обговорення цього законопроекту у парламенті країни.

«Ми завжди підходили до нашої взаємодії з канадськими державними органами у дусі чесних і справедливих дебатів, і тому були здивовані, не отримавши запрошення для участі (обговорення), особливо з урахуванням публічних коментарів законодавців про те, що цей закон націлений на Facebook»,- заявили представники Meta й додали: «Зіткнувшись із несприятливим законодавством, яке базується на помилкових припущеннях, що суперечать логіці роботи Facebook, ми можемо бути змушені розглянути питання про те, чи продовжуємо ми дозволяти ділитися новинним контентом у Канаді».

Ініціатор законопроекту Пабло Родрігес, який очолює міністерство спадщини Канади, звинуватив Meta у використанні того ж сценарію, що і в Австралії.

Серед інших аргументів Meta стверджує, що контент новин не є для неї значним джерелом доходу.

Як повідомлялося раніше, Австралія планувала першою у світі зобов’язати Facebook та Google платити медіакомпаніям за новини.