Facebook може позбавити американців новинного контенту
8 грудня 2022
8.12.2022

Таке рішення може стати відповіддю компанії Meta, що володіє Facebook, на прийняття закону про конкуренцію.

Про це повідомляє CNN.

У вересні цього року Закон про конкуренцію та збереження журналістів (Journalism Competition and Preservation Act - JCPA) було прийнято Юридичним комітетом Сенату. Цей закон передбачає, що соціальні платформи будуть змушені платити за новинний контент. Серед них – не лише Facebook, але й інші соціальні сервіси. Серед цілей нового закону – дозвіл новинним виданням вести колективні переговори з соціальними платформами щодо отримання більших відрахувань за рекламу в обмін на доступний для платформ контент.

«Якщо Конгрес ухвалить цей непродуманий закон про журналістику, ми будемо змушені розглянути можливість повного видалення новин з нашої платформи, а не йти на переговори, санкціоновані урядом, які несправедливо ігнорують будь-яку цінність, яку ми надаємо агентствам новин за рахунок збільшення трафіку та підписки», - заявив представник компанії Енді Стоун та порівняв законопроект із законодавством про національну безпеку.

Не лише Meta виступила проти цього закону. Загалом 26 організацій вважають його несправедливим й таким, який може погіршити ситуацію з дезінформацією. Окрім того, на думку деяких експертів, JCPA призведе до переваги великих медіаструктур в порівнянні з невеликими місцевими медіа.

Готовність піти на крайні кроки Meta продемонструвала ще минулого року, коли призупинила користувачам з Австралії можливість ділитись новинним контентом у відповідь на вимоги законодавства щодо відрахувань за новинний контент з боку техногігантів.

Закон JCPA - це один із кількох антимонопольних законопроектів, орієнтованих на технологічних гігантів, який зараз розглядають американські законотворці.

«Інтернет свобода» розповідала, що перемовини щодо плати Facebook та Google платили медіакомпаніям за новини в Австралії розпочалися ще у 2020 році.