Естонія зазнала рекордної за потужністю кібератаки
18 серпня 2022
18.08.2022

DDoS-атаки на державні та приватні естонські ресурси були рекордними по силі — набагато масштабнішими за ті, від яких країна потерпала в 2007 році, після демонтажу пам’ятника радянському солдатові.

Про це у своєму Twitter-акаунті повідомив віцеканцлер з питань цифрового розвитку Міністерства економіки та комунікації Луукас Кріст’ян Ільвес.

За словами чиновника, атаки не були успішними. Державні сервіси доступні та працюють, хоча й були незначні перебої.

«Естонія практично не помітила цього кібернападу», — додав чиновник.

У 2007 році після демонтажу ряду радянських символів, серед яких — пам’ятник солдату-«визволителю» у Нарві, країна зазнала потужної кібератаки, яка була найбільшою у світовій історії на той момент. Від неї постраждали банки й інші фінансові установи, сайти державних структур та онлайн-видань. Тоді Естонія звинуватила в організації кібератаки хакерські угрупування, дотичні до російського уряду. Проте звинувачення були відхилені, та й у Естонії не було доказів причетності Росії до цього кібернападу.

Можна припустити, що нова кібератака пов’язана із рішенням уряду країни перенести пам’ятники із радянською символікою в Нарві та місті Нарва-Йиесуу у військовий музей за межами міста.

Як повідомлялось раніше, на початку січня масштабної кібератаки зазнали українські урядові сайти.