Дубілета підозрюють у фальсифікації “електронного перепису”. Він заперечує
5 лютого 2020
5.02.2020

4 лютого Український центр суспільних даних оприлюднив інформацію про те, що Дмитро Дубілет, міністр Кабінету міністрів нібито сфальсифікував дані “електронного перепису”. У центрі стверджують, що результати презентованого 23 січня дослідження - це просте множення даних Держстату на 0,888.

І наводять дані того, що по всіх статево-вікових групах витримане це співвідношення - показники, використані в презентації на 88,8% менші за дані Держстату.

Міністр Кабінету міністрів сьогодні заявив, що “фейк” про нібито фальсифікацію електронного оцінювання населення можуть поширювати люди, які причетні до розкрадання сотень мільйонів гривень.

“Хто стоїть за поширенням цієї "сенсації"? Хто оплатив перші публікації у ЗМІ і рекламу в соцмережах? У мене є дві версії. Одна з версій полягає в тому, що фейк разгоняють люди, чию схеми на сотні мільйонів гривень ми нещодавна викрили. Зараз готуємо матеріали до ДБР. Протягом тижня опублікую цю інформацію”, - написав він на своїй сторінці в Fаcebook.

Що стосується нібито “сенсації” про те, що результати Держстату відрізняються від цифр, оприлюднених Кабміном на 0,888, то Дубілет заявив, що її немає. Бо при дослідженні “взяли кількість пенсіонерів за даними пенсійного фонду і екстраполювали ці дані через статево-вікову структуру”.

Щоправда в соцмережах поставили під сумнів раціональність такої екстраполяції, оскільки мобільність пенсіонерів очікувано є нижчою, аніж студентів чи молодих працюючих осіб.

Раніше Дубілет оприлюднив дані “електронного перепису”, за якими в Україні без урахування населення на окупованих територіях, живе 37,29 млн людей.