Чи несе законопроєкт № 6177 про регулятора персональних даних ризики для вільного інтернету в Україні, та що не так з Telegram під час війни. Огляд «Інтернет свободи» за липень 2022
3 серпня 2022
3.08.2022

У новому огляді «Інтернет свободи» розповідаємо про таке: ГО «Інтерньюз-Україна» презентувала результати дослідження законопроєкту №6177 в рамках Індексу регулювання онлайн-простору; наскільки Україна виявилася стійкою до зовнішнього від’єднання інтернету під час війни; чи платимуть техгіганти за новинний контент.

Ухвалення законопроєкту №6177 «Про Нацкомісію з питань захисту персональних даних та доступу до публічної інформації» стане одним з кроків до унормовування українського законодавства щодо персональних даних з нормами ЄС, але чи містить законопроєкт ризики для розвитку інтернету в Україні. Читайте у матеріалі.

ГО «Інтерньюз-Україна» провела дослідження стійкості інтернету України до зовнішнього від’єднання у воєнний час. Консультант з цифрових технологій Віталій Мороз та головний експерт з медійного права ЦЕДЕМ Ігор Розкладай проаналізували хронологію відключень та атак проти інфраструктури інтернету з боку Росії та відповіді українського уряду та техгігантів щодо забезпечення безперервного доступу користувачів до мережі. Докладніше у матеріалі.

Чому варто переглянути ставлення до Telegram? У квітні 2022 року Telegram посів шосту сходинку за популярністю серед українських користувачів. Як російський месенджер став таким популярним в Україні та якими є ризики його повсякчасного використання, розповідаємо у матеріалі.

РФ керує вже більш як 100 Telegram-каналами в Україні – Центр стратегічних комунікацій. У спільній заяві міністерств та відомств щодо захисту інформаційного простору українців застерігають відмовитися від користування цими Telegram-каналами.

В Україні створили базу російських пропагандистів та публічних осіб, що підтримували повномасштабну війну проти України та поширювали антиукраїнські наративи протягом останніх восьми років. Детальніше про проєкт від волонтерської ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем» та компанії YouControl читайте у матеріалі.

Як розпізнати фейкове фото? З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну в інтернеті збільшилася кількість фейків, зокрема візуальних. Як відрізнити достовірні зображення від фейкових, читайте у нашому матеріалі рекомендації Міністерства цифрової трансформації.

Роскомнагляд продовжує блокувати медіа та інші ресурси за правду про війну в Україні. Зокрема, у липні в РФ обмежили доступ до деяких запорізьких онлайн-видань, згодом заблокували доступ до 23 новинних та політичних сайтів, серед яких опинилися й українські, а також внесли до реєстру заборонених сайтів фотобанк Depositphotos через воєнні знімки з України.

Чи повинні техгіганти платити за новинний контент? У липні американський The Center for International Media Assistance (CIMA) презентував дослідження журналістки Кортні К. Радш, яка проаналізувала обґрунтування пропозицій для техгігантів щодо оподаткування цифрової реклами, зобов’язання узгоджувати використання контенту з його видавцями та сплати платформами ліцензійних зборів за використання новинного контенту. Докладніше у матеріалі.

Читайте щоденні новини на тему цифрових прав та свободи інтернету на нашому сайті netfreedom.org.ua.