Docudays UA презентував мультфільми про цькування в мережі
15 січня 2020
15.01.2020

Всеукраїнська кампанія проти кібербулінгу, яку ініціював Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA презентувала 3 документальні мультфільми для дітей та батьків про цькування в мережі.

Ці кількахвилинні ролики створені на основі реальних подій і розповідають історії трьох школярів, які змогли ефективно протистояти кібербулінгу. Відео “Кібербулінг. Як я перестала бути жертвою”, яке створив художник-аніматор Денис Сполітак, розповідає історію школярки Катерини Кусмарової, яка разом з мамою стала жертвою цькування в мережі з боку чоловіка, який 13 років ухилявся від сплати аліментів.

Аніматорка Діана Денис стала авторкою стрічки “Mr. Nox” про те, як школярка Марта Новосад та її молодший брат стали жертвами булінгу з боку користувача Nox666 і як втручання батьків та поліції допомогло вирішити цю проблему.

А у музичному роликові “Як я став кіберсупергероєм” художниці Терези Яковини і фільммейкера Юрія Юдіна школяр Дмитро Федоренко розповідає три історії кібербулінгу: шахрайство при купівлі в іграх онлайн, дизлайки за гроші та спроба шантажу з боку невідомих через телефон.

За словами Ксенії Шиманської, директорки правозахисного департаменту Docudays UA, мета цих мультфільмів - показати дітям, що вихід є. “Якщо ти опинився/лася в ситуації кібербулінгу, ніколи не треба соромитися звернутися по допомогу до дорослих, тому що ситуація може стати небезпечною. І ці історії яскраво це ілюструють”, - додає вона.

Нагадаємо, за даними опитування Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) близько третини українських підлітків ставали жертвами цькування в інтернеті.