«Дія» не збирає та не зберігає дані українців — Мінцифри. Як працює сервіс
23 листопада 2021
23.11.2021

Віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що сервіс «Дія» не збирає та не зберігає особисту інформацію про українців, а відображає дані, що містяться у державних реєстрах.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на інтерв’ю урядовця з телеканалом «Дом».

За словами Михайла Федорова, після отримання ID- або закордонного паспорту людина потрапляє до демографічного реєстру. Під час авторизації в «Дії» інформація підтягується з нього або з реєстру посвідчень водія. Нова база даних не створюється.

«Унікальність "Дії" полягає в тому, що це дуже безпечний продукт, який показує інформацію, яка є про вас у реєстрі. І коли у вас не підтягується будь-який документ, то для вас це важливий сигнал: виявляється, ви отримали цей документ і його використовуєте, а його немає в реєстрі, — пояснює віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації. — Це демонстрація підходу держави до персональних даних: персональні дані — це власність ваша, моя, людей, громадян України, а не держави. І авторизуючись у "Дії", я бачу, що знає про мене держава, я можу керувати інформацією про себе"».

Михайло Федоров також додав, що Міністерство цифрової трансформації розгортає копію «Дії» у спеціальному пілотному середовищі без персональних даних, і «білі хакери» намагаються знайти проблеми та вразливості продукту. Таким чином, в режимі реального часу відбувається краш-тест та аудит сервісу.

Як повідомлялося раніше, кіберполіція викрила розробника фейкової копії «Дії».