Директор OpenAI стурбований використанням штучного інтелекту
22 травня 2023
22.05.2023

Під час слухань в Сенаті глава компанії OpenAI Сем Альтман заявив, що використання штучного інтелекту є «серйозною проблемою» загалом, й окремою проблемою для втручання в чесність виборів зокрема. Альман переконаний, що ця галузь вимагає регулювання.

Про це повідомляє Reuters

«Мене це хвилює», — сказав Сем Альтман. Він переконаний в тому, що штучний інтелект може завдати світу значної шкоди. Він вважає, що розвиток цієї технології може піти не так, як планувалося тому уже сьогодні потрібно зважити всі ризики щодо її використання.

Для вирішення проблеми розвитку штучного інтелекту Сем Альтман пропонує створити спеціальний федеральний орган - агенцію контролю над AI-моделями. На додачу потрібно врегулювати стандарти безпеки щодо використання штучного інтелекту.

Федеральний орган буде працювати не з усіма моделями, а лише з тими, використання яких несе серйозні ризики. Саме тому ця агенція повинна буде розробити систему оцінок моделей штучного інтелекту за різними показниками й визначити найбільш небезпечні з них.

Окрім того, Сем Альман висловив занепокоєння занадто швидким розвитком цієї технології при повній відсутності її регулювання. Він переконаний, що це може почасти призвести до неконтрольованих наслідків у суспільстві.

Окрім того, ця федеральна агенція може видавати ліцензії на AI-розробки та контролювати діяльність компаній, що працюють в цьому сегменті ринку.

Окремою сферою особливого занепокоєння Альман назвав використання штучного інтелекту під час виборів. Топ-менеджер не виключає, що AI-моделі можуть маніпулювати, переконувати й надавати інтерактивний фейковий контент потенційним виборцям у відповідь на їх запити й таким чином спотворювати результати майбутніх виборів.

Раніше «Інтернет свобода» розповідала, що у Китаї чоловіка заарештували за поширення фейкової новини, створеної штучним інтелектом.