Чому законопроєкт «Про СБУ» негативно вплине на розвиток вільного інтернету в Україні та як удосконалити навички в науковій журналістиці. Огляд «Інтернет свободи» за серпень 2021
3 вересня 2021
3.09.2021

У новому огляді «Інтернет свободи» розповідаємо про таке: чому законопроєкт №3196-д «Про СБУ» негативно вплине на розвиток вільного інтернету в Україні та яких вдосконалень потребує законопроєкт №5628 про захист персональних даних, які інтернет-ресурси потрапили під нові санкції РНБО.

Зведені результати дослідження законопроєкту №3196-д «Про СБУ» склали негативну оцінку –0,48, натомість оцінка законодавчої ініціативи №5628 про захист персональних даних є переважно позитивною (+0,87) — такі результати представила ГО «Інтерньюз-Україна» 12 серпня в Києві в рамках дослідження Індекс регулювання онлайн-простору. Докладніше у матеріалі.

Як захиститися від інтернет-загроз: поради експертів

Діпфейки — технологія, що здатна зруйнувати чийсь шлюб або зірвати вибори з допомогою фальшивих зображень та відео. Як вони працюють, як їх розпізнати та захистися, читайте у колонці Андрія Кусого, Engineering Manager, Machine Learning at Grammarly, спеціально для «Інтернет свободи».

Джерело: Medium

Як захиститися від спаму? Використовуйте фільтр електронної пошти, створіть дві пошти та скасуйте підписку на небажані електронні повідомлення, — такі основні рекомендації Євгенії Гірєвої, юристки ЦЕДЕМ, для захисту наших персональних даних від спаму. Докладніше читайте у колонці експертки.

Smart-можливості для журналістів

Джерело: Freepik

Реєструйтеся на онлайн-програму «Пришвидшений курс: журналістика в часи інфодемії» від однієї з провідних організацій Центральної Європи із розвитку журналістики «Transitions», де ви неодмінно отримаєте практичний досвід фактчекінгу, навчитеся викривати маніпуляції й ефективно розвінчувати дезінформацію, а також поліпшити свої навички у науковій журналістиці. Більше інформації тут.

Проросійські медіа в Україні продовжують блокувати

Цього разу РНБО запровадила санкції проти головного редактора видання Страна.UA Ігоря Гужви за «ведення системної антиукраїнської пропаганди». Перші інтернет-провайдери уже розпочали блокування його медіаресурсу. Проте деякі провайдери принципово не блокують ці сайти.

Facebook впроваджує заходи безпеки для афганців

Вимкнення функції перегляду списків друзів, можливість в один клік заблокувати свою сторінку та видалення контенту пов’язаних із рухом «Талібан» або меседжів на його підтримку — такі заходи впроваджує Facebook для убезпечення користувачів з Афганістану. Більше читайте у матеріалі.

Урядові установи США видаляють інформацію про співпрацю з афганцями. Через ризик помсти руху «Талібан» мирному населенню Афганістану урядові установи США, що діяли в цій країні, видаляють із своїх сайтів контент, який може свідчити про співпрацю з американцями афганців, що не виїхали з країни. Докладніше у нашому матеріалі.

Прибутки Facebook зростають. Дохід компанії Facebook у другому кварталі за рік збільшився на 56%. Це найшвидший приріст з 2016 року зі зростанням на 48% ніж у попередньому кварталі. Докладніше у новині.

Читайте щоденні новини на тему цифрових прав та свободи інтернету на нашому сайті netfreedom.org.ua.