Чи можливо покращити законодавство в сфері Інтернету та інформпростору? – новий адвокаційний проект від ГО “Інтерньюз-Україна”
10 квітня 2019
10.04.2019

У квітні 2019 року ГО «Інтерньюз-Україна» у партнерстві з Українською фундацією безпекових студій (УФБС) розпочинає проект під назвою “Зелена книга з управління інтернетом та інформаційної політики в Україні як інструмент адвокації в процесі вироблення рішень”. Проект має на меті покращити якість розробки нових законодавчих ініціатив в Україні у тематиках інтернету та інформаційного простору.

Навіщо?

В українському суспільстві майже відсутня змістовна дискусія щодо пошуку можливих рішень проблем, що стосуються функціонування інтернету та інформаційного простору. Значна частина дискусій на ці теми відбувається у форматі суперечок та взаємних звинувачень. Багато в чому це обумовлюється низьким рівнем довіри між представниками стейкхолдерів, які часто мають не просто різні погляди на ситуацію, але й різний когнітивний, лексичний та смисловий апарат для їх формулювання.

Значна частина законодавчих ініціатив у 2017-2018 рр. від депутатів ВРУ на тему інформаційного простору та розвитку інтернету була негативно сприйнята суспільством через потенційну загрозу свободі інтернету та обмеження цифрових прав користувачів. Подібні ініціативи не завжди беруть за основу вимір прав людини та не враховують європейський досвід в частині обмежень. Зокрема, законодавці в своїх ініціативах рідко беруть до уваги принцип пропорційності, що практикує Європейський суд з прав людини, вирішуючи дилему правомірності обмежень прав людини.

Для кого?

Проект націлений як на представників громадянського суспільства, IT-спільноти, так і на українських урядовців. Кінцевими бенефіціаріями проекту стануть громадяни України, зокрема й користувачі інтернету.

В чому суть проекту?

Ключовим продуктом проекту стане Зелена книга з управління інтернетом та інформаційної політики як результат:

пошуку точок дотику між державними і недержавними стейкхолдерами в сфері розвитку інтернету та інформаційної політики; формування спільного погляду на проблеми в інформаційній сфері, включно з питаннями свободи інтернету та цифрових прав.

Що буде в результаті?

За задумом організаторів, Зелена книга стане практичним порадником під час роботи над законодавчими ініціативами та дозволить законодавцям розуміти контекст викликів у сфері інтернету та інформаційного простору з огляду на міжнародні практики демократичного світу.

Хто буде працювати?

Для роботи над Зеленою книгою організатори планують створити дві робочі групи експертів, одна з яких об’єднає представників громадянського суспільства та технічну спільноту, друга – урядові інституції, що впливають на рішення в сфері інтернету та інформаційного простору. Протягом шести місяців організатори проведуть по три робочі зустрічі кожної з груп, одну спільну робочу зустріч та публічну дискусію для доопрацювання тексту.

Робочі групи працюватимуть за правилами британського аналітичного центру Chatham House. Зелена книга буде презентована в Києві восени 2019 року.

Коли відбудуться перші заходи

Перша робоча зустріч групи громадянського суспільства та технічної спільноти відбудеться в Києві 18 квітня 2019 року. До участі в роботі груп будуть запрошені провідні українські експерти з питань управління інтернетом, інформаційного простору, медіа та правозахисту.

Перша робоча зустріч групи урядовців відбудеться 25 квітня 2019 року, до неї долучаться представники ключових міністерств та державних інституцій, що здійснюють політику в сфері інформаційного простору та телекомунікацій.

«Наш попередній досвід реалізації проектів в сфері цифрових прав та свободи інтернету показав, що частина стейкхолдерів виступає або з перспективи одних лиш безпекових ризиків для держави без врахування прав людини,, або ж з перспективи негативної оцінки будь-якої ролі держави в сфері функціонування інтернету. З швидким розвитком технологій й зростанням ролі технологічних компаній пропозиції “простих рішень” щодо інтернету вже не працюють», – зазначає Віталій Мороз, керівник програм нових медіа ГО «Інтерньюз-Україна».

«Питання балансу свободи та безпеки постали перед нами з новою гостротою у віртуальному світі. Створивши безпрецедентні умови для вільного обміну думками, інтернет одночасно став місцем, де постали значні загрози демократії та існуванню держави. Одне із завдань проекту – сприяти формуванню спільного бачення таких загроз та можливої законодавчої відповіді на них, виходячи з примату прав людини», – вказує Юлія Каздобіна, співзасновниця УФБС.

Контактна особа: Катерина Куницька, kkunytska@internews.ua, Віталій Мороз, vmoroz@internews.ua

Проект «Зелена книга з управління інтернетом та інформаційної політики в Україні як інструмент адвокації в процесі вироблення рішень» реалізується ГО «Інтерньюз-Україна” , що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) через американську неурядову організацію «Counterpart International, Inc».