Браузер Google Chrome отримав спеціальний економний режим роботи
12 грудня 2022
12.12.2022

Цей режим допоможе менше тратити оперативну пам’ять та збереже режим заряду акумулятора

Про це повідомляє компанія Google у своєму блозі.

Новий економний режим роботи браузера Google Chrome стане доступним у новій версі Chrome 108. Його мета – вирішити давню проблему браузера, який відомий тим, що він споживає дуже багато оперативної пам’яті в порівнянні з іншими програмами для веб-серфінгу.

У новій версії браузера з’явились спеціальні режими економії пам’яті та енергозбереження. Їх мета – покращити продуктивність браузера та продовжити термін автономної роботи пристроїв, на яких встановлено Google Chrome.

Щоб скористатись режимом енергозбереження, в новій версії Google Chrome в розділі налаштувань з’явився спеціальний підрозділ «Ефективність» (Performance). Цей режим дозволить звільнити пам’ять від неактивних вкладок. Ці вкладки вивільняються з оперативної пам’яті і через це браузер в загальному стає працювати швидше, інші вкладки швидше відкриватимуться та оновлюватимуться, адже вони отримають більше ресурсів комп’ютера. Якщо перейти на неактивну вкладку, вона автоматично перезавантажиться і підгрузиться в оперативну пам’ять.

Раніше такий функціонал досягався спеціальними розширеннями для Google Chrome, зараз ці можливості вбудовано у браузер.

Браузер дозволяє додати окремі сайти в перелік тих, які ніколи не будуть «вивільнятися» з пам’яті, ця можливість також доступна в розділі налаштувань.

Друга оновлена функція Google Chrome – режим енергозбереження. Коли цей режим увімкнено, браузер буде робити все, щоб зберегти заряд акумулятора. Розробники стверджують, що в цьому випадку мова йде про зменшення фонової активності, зменшення візуальних ефектів, до прикладу, плавного прокручення та частоти кадрів відео.

В налаштуваннях Google Chrome можна задати, коли саме браузер буде активізовувати режим енергозбереження – коли заряд акумулятора знаходиться на низькому рівні, наприклад, менше 20% чи в будь-якому випадку, коли ноутбук не підключено до електромережі.

Раніше «Інтернет свобода» розповідала про дослідження, у відповідності з яким браузер Google Chrome було визнано найбільш вразливим.