Блокування Yandex.ru в Україні продовжили на три роки
21 березня 2019
21.03.2019

РНБО посилила та продовжила на три роки санкції проти російської компанії «Яндекс». Про це йдеться в указі Президента України №82/2019, що вводить в дію рішення РНБО від 19 березня 2019 року.

Відповідно до нового указу Президента, санкції проти компанії «Яндекс» продовжуються на три роки й посилюються в частині блокування активів, обмеження торговельних операцій. А також щодо запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань та анулювання та зупинення ліцензій та дозволів, які є умовою для здійснення певного виду діяльності.

За рішенням РНБО «Яндексу» також забороняється участь у приватизації, оренді держмайна, передачі технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності. Крім того, забороняється Інтернет-провайдерам надавати послуги з доступу користувачам мережі Інтернет до сайтів, що відносяться до компанії «Яндекс».

Нагадаємо, доступ до сервісів російської компанії «Яндекс» був обмежений частиною інтернет-провайдерів після підписання “санкційного” указу Президента України №133/201. До блокування російський пошуковик перебував у п’ятірці найбільш популярних сайтів в Україні. За даними Інтернет-асоціації України «Яндекс» займав 8 місце у рейтингу популярних сайтів серед українських користувачів станом на грудень 2018 року.